PRNJAVOR Budući pravnik ima porodičnu manufakturu

Sapuni od kozijeg mlijeka po receptu starom stoljeće

Piše: M. ZGONJANIN

Foto: Kanjski sa svojim sapunima: Iz ladice izvučen taj dugo čuvan recept


Igor Kanjski (22), budući pravnik, predsjednik Udruženja Poljaka, male zajednice od 30-ak aktivnih članova u Prnjavoru, gradiću poznatom i kao „Mala Evropa“, u svojoj porodičnoj manufakturi pravi sapune od kozijeg mlijeka. I to po poljskom receptu starom više od stotinu godina.

Ostale generacije

S ponosom priča da su njegovi preci u Prnjavor stigli daleke 1894. godine.

- Ostali su tu generacijama, a malo je poznato da je svojevremeno u Prnjavoru bilo čak 18.000 Poljaka. Jedan broj ih se 1946. godine   po sporazumu s Poljskom vratio u domovinu, najviše u grad Boleslavjec. A iza svake poljske porodice ostala je poneka priča, pa i ovaj recept za sapune od kozijeg mlijeka koji smo naslijedili od moje prabake - priča Igor.  

Kaže da je nisu koristili. Sve do trenutka dok iz zdravstvenih razloga nisu nabavili koze.

- E, tad je iz ladice izvučen taj dugo čuvan recept. Naravno, baza za sapun je kozije mlijeko. Potom su to prirodna, biljna ulja, prije svih maslinovo, ricinusovo, kokosovo... Sve mora zaista biti potpuno prirodno na način da nam je poznat izvor sve i jednog sastojka – kaže Igor.

Prirodni proizvodi

 Dodaje da na porodičnom imanju imaju i svoj kukuruz, pa tako i brašno, ali i parcele s nevenom, koprivom i kamilicom... To beru,  suše i ubacuju u sapune koji se, osim u BiH, na sajmovima, u kozmetičkim salonima i tržnim centrima, prodaju i na tržištima Njemačke, Poljske, Austrije, pa čak i Norveške.

Mušterije se vraćaju

- Priču svakom možeš prodati jednom, ali to nama nije cilj, već da nam se mušterije vraćaju - kaže Igor.

Osim porodice, na imanju se po potrebi s većim narudžbama angažiraju i dodatni radnici.   

NA VRH