REAKCIJE

SDS: SNSD podržava treći entitet u BiH na štetu RS

Nenad Lalić

Vijesti.ba

17.8.2018

Da koalicija SNSD – HDZ u Posavini usko sarađuje i ima istu agendu rada, govori i podatak do kojeg su došli mediji da od smjene predsjednika SO Bosanski Brod Ive Miljića ipak neće doći uprkos njegovoj ratnoj prošlosti – rekao je član Glavnog odbora SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Lalić. 

On je istakao da iza SNSD-ove odbrane Miljića stoji zajednički plan SNSD-a i HDZ*a o stvaranju trećeg entiteta.

- Odbijanje smjene Ive Miljića sa čela Skupštine Općine Bosanski Brod jasno pokazuje da SNSD i HDZ imaju za cilj ustavnu prekomoziciju BiH, čiji ishod treba biti formiranje trećeg entiteta sa hrvatskom većinom, a u čiji sastav trebaju ući Bosanski Brod, Derventa i Modriča – istakao je Lalić.

On je još jednom ponovio stav Srpske demokratske stranke da neće dozvoliti Miloradu Dodiku da pokloni posavske općine Republike Srpske, niti da ugrozi instuticionalni utjecaj Republike Srpske u BiH.

SNSD već godinama šuti na izjave zvaničnika HDZ-a BiH, da će doći do ustavne prekompozicije BiH koja treba derogirati dejtonske granice i ustavnu snagu Republike Srpske.

 - Lokalni odbori SNSD-a u Posavini toleriraju višegodišnje manifestacije na kojima se promoviraju ustaški simboli i veličaju Alojze Stepinac i Ante Kvaternik – kazao je Lalić. 

Lalić je istakao da su višegodišnji ustupci SNSD-a HDZ-u, od kojih je posljednji odbijanje smjene Ive Miljića sa čela SO Bosanski Brod, a odranije poklanjanje jasenovačke građe Hrvatskoj i glasanje protiv provođenja Odluke o konstitutivnosti Srba u četiri kantona, sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH, predstavljaju najveću prijetnju RS i jasan su signal da SNSD radi za hrvatske interese na štetu srpskog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.