REPUBLIKA SRPSKA

Osmanovići stigli iz Njemačke, a Trešnjići iz Australije: Bajram je najljepši u rodnom mjestu

Edin i Sanela Osmanović: Obilaze rodbinu

B. GRGIĆ

21.8.2018


Mnogi Bošnjaci iz dijaspore i ove su godine došli u Bosansku Gradišku da Kurban-bajram dočekaju u rodnom mjestu.  

Edin i Sanela Osmanović u rodne Dubrave stigli su iz Njemačke i priznaju da su tu najsretniji. Ovo ljeto iskoristili su dragocjeno vrijeme odmora da obiđu rodbinu i prijatelje, ali i da se pripreme za Kurban-bajram.

- Nema ništa ljepše nego s rodbinom i dragim prijateljima dočekati Bajram. To nam zaista mnogo znači. Imamo volju i snagu da radimo do sljedećeg odmora i Bajrama - kažu Osmanovići.

I Trešnjići, Omer i Nurka, došli su na Bajram u rodnu Bosansku Gradišku. Putovali su avionom duže od jednoga dana iz Melburna (Australija).

- Meni je srce prepuno moje Bosne i ne mogu ništa pričati, odmah bih zaplakala - rekla je iskreno Nurka.

Omer je bio rječitiji. Ostaju u Bosni do polovine septembra i imaju mnogo planova. Bajram je, ipak, na prvom mjestu.

- Kada smo za Bajram sa svojim rođacima i prijateljima u rodnom gradu, to onda ima najveću životnu vrijednost. Voljeli bismo da Bajram sretno dočekaju i drugi dobri ljudi širom svijeta - rekao je Omer.

Omer i Nurka Trešnjić: Srce puno Bosne

Rizvanović otputovao u Meku

Senad Rekić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Gradiška, kaže da se Kurban-bajram u Bosanskoj Gradišci dočekuje uz prisustvo velikog broja Bošnjaka koji su došli na odmor iz cijelog svijeta.

- I ove godine džamije će biti pune vjernika, bit će i mnogo kurbana te dosta plemenitih akcija. Naš medžlis i ove godine dat će jednog hadžiju. Šukrija Rizvanović, čestiti džematlija Liskovca, otputovao je u Meku. Svi smo ponosni na njega - rekao je Rekić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.