ZVORNIK

Hoće li ponovo, na radost mnogih, biti podignuta kula u Skočiću

Obnovljena kula bila bi vidikovac i prava turistička atrakcija zbog svoje historijske vrijednosti i položaja Skočića koji dominira jednim dijelom toka Drine

Akciju ponovne gradnje džamije pomogla je i dijaspora

Piše: M. BERBIĆ

25.8.2018

Nedavnim svečanim otvorenjem džamije u naselju Skočić kod Zvornika, koje se nalazi na samoj granici sa Srbijom, zvanično je završena obnova svih porušenih islamskih vjerskih objekata u ovom dijelu Podrinja.   

Pomoć dijaspore

Među njima su i čuvena džamija na Kušlatu, koja je bila spomenik pod zaštitom države, turbe Hasana Kaimije na Kula Gradu, džamija Divič izgrađena nakon izmještanja crkve s njenih temelja i tri džamije u samom gradu Zvorniku: Riječanska, Zamlaz i Beksuja.

Akciju ponovne izgradnje džamije u Skočiću najvećim dijelom su vodili i finansirali Skočićani iz dijaspore. Među njima su najaktivniji bili oni koji su iz rodnog mjesta prognani kao djeca, a danas su izuzetno uspješni u svojim profesijama u zemljama gdje žive.

Nekadašnji izgled

Zajednički boravak u zavičaju ovoga ljeta među njima je rodio ideju da se krene u obnovu čuvene kule u Skočiću koja je skoro dva stoljeća bila simbol tog mjesta. Ovaj značajni kulturno-historijski objekt je zbog vremena i višestrukih rušenja i paljenja potpuno uništen.

- Moramo pronaći način da što više mladih Skočićana privučemo da što češće dolaze u zavičaj i mislimo da bi obnova kule u njenom autentičnom obliku bila veoma dobar korak u tom smjeru - kaže Admir Mehmedović, Skočićanin koji se aktivno bavi politikom i trenutno je zastupnik u lokalnom parlamentu u austrijskom gradu Traismauer, gdje živi i radi.

Obnovljena kula bila bi vidikovac i prava turistička atrakcija zbog svoje historijske vrijednosti i položaja Skočića koji dominira jednim dijelom toka Drine.

Postoje sačuvani dokumenti o ovom objektu i crteži koji bi mogli pomoći da se kuli vrati nekadašnji izgled.

Srušena 1992.

- Kula je bila zapaljena 1942. godine zajedno s naseljem. Nakon Drugog svjetskog rata nije dovoljno održavana, pa su mještani odnosili kamenje za svoje potrebe. Potpuno je srušena 1992. godine i moralo bi se krenuti od samog temelja. S obzirom na to da se nalazila na zemljištu koje je u vlasništvu Islamske zajednice, ne bi trebalo biti problema u pripremi projektne dokumentacije - ističe Mustafa ef. Muharemović, historičar i predsjednik Medžlisa IZ Zvornik.

Dodaje da će IZ podržati inicijativu da se kula obnovi i bude dio ponude vjerskog turizma zajedno s drugim znamenitostima na području Zvornika. 

Mehmedović: Pronaći način

Ubrzati povratak

U Skočiću trenutno živi samo 25 stalnih povratnika. Međutim, vjeruju da bi ovo moglo pozitivno utjecati na proces povratka i ostanak onih koji su se vratili u mjesto koje se nalazi bliže srbijanskom gradu Loznici nego samom Zvorniku.

Historijski podaci

Prema dostupnim izvorima, kulu u Skočiću sagradio je početkom 19. stoljeća Smail-beg Begzadić.

Njega kao odmetnika dao je pogubiti Fidahić, tadašnji kapetan Zvornika. Osim kule, u zidom opasanom dvorištu nalazio se i odžak, a pored i druga kula i česma. Ove dvije zgrade propale su 1898. ili 1899. godine. Gornji spratovi su služili za stanovanje, a donji za odbranu. Begzadići su u to vrijeme bili veliki zemljoposjednici, a prenosi se da su imali posjede i s druge strane Drine.

quote
<p>Postoje sačuvani dokumenti o ovom objektu </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.