BRIGA

Mnogi zbog ponosa ne dolaze u narodnu kuhinju

Naše korisnike pomažemo i u odjeći, higijenskim sredstvima, lijekovima, kaže Hadžić

Korisnici dobivaju kvalitetne obroke ( G. Bobić)

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

25.8.2018

quote
<p>Zahvalni su humanim ljudima u Semberiji i dijaspori koji pomažu njihov rad&nbsp;</p>

Humani centar „Hasna“ u Janji već dvije i po godine funkcionira kao narodna kuhinja i trenutno osigurava dnevne obroke za 94 korisnika. Narodna kuhinja funkcionira u okviru Udruženja demobilisanih boraca u Janji. Tridesetak porodica dobiva kvalitetne i raznovrsne obroke.

Dobiju povrće 

- Naše korisnike pomažemo i u odjeći, higijenskim sredstvima, lijekovima, organiziramo humane akcije, a jedna od njih je i popravka kuće za Dedu Čanića. Nama je godišnje neophodno između 25.000 i 30.000 KM za normalno funkcioniranje. Sada, u vrijeme Kurban-bajrama, donirano nam je između šest i sedam tona mesa od kurbana. Poljoprivrednici nas pomažu tako što nam doniraju povrće. Mjesečno za namirnice moramo osigurati od 2.500 do 3.000 KM - kaže Senad Hadžić, jedan od inicijatora i osnivača ovog udruženja građana.

Donirano oko sedam tona mesa

Naglašava da su korisnici kuhinje samci, socijalno ugroženi ljudi koji imaju višečlane porodice, a među njima je i jedna sa 11 članova. Zahvalni su humanim ljudima u Semberiji i dijaspori koji pomažu njihov rad.

Ustupljen objekt

- Imamo u Janji petnaestak porodica koje zbog ponosa ne dolaze u narodnu kuhinju. Dugujemo veliku pomoć hadžiji Izudinu Šeljpiću koji je ustupio besplatno svoj objekt s dvorištem za potrebe javne kuhinje. On je spreman u svakoj situaciji da pomogne kako ne bi došlo u pitanje funkcioniranje javne kuhinje – naglašava Hadžić.  

Pomoć migrantima 

Humani centar "Hasna" organizirao je dvije akcije pomoći migrantima koji se trenutno nalaze na području Velike Kladuše i Bihaća. Otpremljeno je oko sedam tona povrća, namirnica i drugih artikala koji mogu biti od koristi migrantima koji se nalaze na području USK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.