BOSANSKA GRADIŠKA

Intenzivirana izgradnja stanova: Među kupcima dominiraju povratnici, ali i penzioneri

Građevinci kažu da je potražnja za stanovima velika

Trenutno se gradi desetak stambenih zgrada

B. GRGIĆ

26.8.2018

U Bosanskoj Gradišci u toku je izgradnja nekoliko stotina stanova i po tome se grad na rijeci Savi razlikuje od mnogih većih gradova. Građevinci kažu da je potražnja za stanovima velika i da raste iz mjeseca u mjesec.

Prema njihovom uvjeravanju, najčešći kupci su penzioneri, povratnici iz Slovenije, Austrije, Njemačke ili stariji bračni parovi iz većih gradova u BiH i regionu.

Ekonomski razlozi

– Ekonomska računica je to uvjetovala jer stanove po cijenama od 1.100 do 1.400 KM mnogi kaparišu već u nacrtu. Ljudi prodaju stanove u većim gradovima po neuporedivo višim cijenama, ovdje doseljavaju i lagodno žive od tih razlika u cijenama kvadrata - kaže poduzetnik Rade Marković.

Penzioner Boris Moravac napustio je Banju Luku poslije 60 godina provedenih u ovom gradu, gdje je rođen, stekao porodicu, proveo radni vijek. Razlozi su, kako navodi, čisto ekonomske, ali i praktične prirode.

- Bosanska Gradiška je manji, a veoma lijep grad, bez mnogo gužvi. Ovdje je odlično regulirana zdravstvena zaštita, a od razlike u vrijednosti moga stana u Banjoj Luci od 60 kvadrata i istovjetnoga ovdje osigurao sam meni i supruzi mirnu starost - rekao je Moravac.

Ovoga trenutka u Bosanskoj Gradišci se gradi desetak stambenih zgrada. Najatraktivnije su zgrade na savskom keju, a gradi se i nekoliko manjih zgrada na Senjaku i u samom centru grada. Bosanskogradiški građevinci zadovoljno trljaju ruke jer imaju mnogo posla, a i kupci stanova su zadovoljni.

Manje novca

U Bosanskoj Gradišci za upola manje ili trećinu novca u odnosu na Banju Luku, Ljubljanu, Sarajevo ili Beograd kupuju kvalitetne i, što je veoma važno, stanove s urednom građevinskom dokumentacijom.


Boris Moravac pronašao mir

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.