BIH

U Trebinju rekordna količina padavina, u porastu vodostaji skoro svih rijeka

Za sada nema prijetnji od poplava...

Arhiv

Agencije

27.8.2018

Nove kišne padavine u Bosni i Hercegovini, a posebno u dijelovima Hercegovine, Krajine, te centralne i sjeverne Bosne, uzrokovale su porast nivoa većine rijeka, ali za sada nema prijetnji od njihovog izlijevanja i poplava, javljaju agencije. 

Rekordna količina padavina od čak 92 milimetra po kvadratnom metru zabilježena je u Trebinju.

Velike količine padavina zabilježene su i u Mrkonjić-Gradu 52, Banjoj Luci 44 te Bugojnu 41 milimetar po kvadratnom metru.

U porastu je nivo rijeke Sane, koji je u Sanskom Mostu dostigao visinu od 88 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je u Vrhpolju visina te rijeke 53 centimetra.

Rijeka Una, također, bilježi rast i u Bihaću je na visini od 27 centimetara, a ima tendenciju daljnjeg rasta, dok je u Martinbrodu dostigla visinu od 44 centimetra.

Raste vodostaj i rijeke Bosne. Tako je u Zenici dostigla nivo od 88 centimetara i ima tendenciju rasta. U Sarajevu (Reljevo) nisu objavljeni podaci za stanje rijeke Bosne.

Vodostaj rijeke Jale u Tuzli iznosi 33 centimetra i stagnira.

Vodostaj rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) je na nivou od 88 centimetara i jedini za sada ima tendenciju pada.

Kada su u pitanju padavine u Bosni i Hercegovini, u proteklom periodu u značajnijoj mjeri zabilježene su i na području Nevesinja, Livna i Bosanske Gradiške te na prostoru Sanskog Mosta, Gacka i Bileće.

Nešto manje kiše evidentirano je na području Višegrada, Prijedora, Mostara, Ivan-sedla, Doboja, Bosanskog Novog i Bihaća.

Iako male, padavine su zabilježene i na području Srebrenice, Gradačca, Bjelašnice i Bijeljine te najmanje na prostoru Zvornika, Zenice, Tuzle, Han-Pijeska i Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.