BOSANSKA GRADIŠKA Zainteresiranih polaznika već ima

Neobična misija mladog Vojteka Dinde: Besplatno podučava građane poljskom jeziku

U gradu postoji nekoliko preduzeća čiji su vlasnici Poljaci

B. GRGIĆ
01.09.2018 07:32

Dinda: Volontira u Omladinskom centru “Most”

Vojtek Dinda (Wojtek Dinda), mladi poljski volonter, nakon boravka u Italiji, došao je u Bosansku Gradišku. Volontira u Omladinskom centru “Most”, gdje se, kako kažu njegovi domaćini, odlično uklopio. 

Mladi Poljak došao je na originalnu ideju - odlučio je da mještane grada na Savi besplatno nauči da govore poljski jezik. Razlozi za to su više nego praktični i realni.

Slične riječi 

- Poslije ruskog, poljski je najčešće korišten slavenski jezik u Evropi. U poljskom jeziku ima dosta sličnih ili čak istih riječi kao u vašem. Također, ekonomija u Poljskoj raste i na tržištu rada u ponudi su poslovi koji zahtijevaju poznavanje poljskog i vašeg jezika tako da je i to dobra prilika za ljude iz Bosanske Gradiške - istaknuo je Vojtek.

Ova svojevrsna škola poljskog jezika odvijat će se u naredna dva mjeseca. Zainteresiranih polaznika već ima, jer u Bosanskoj Gradišci postoji nekoliko preduzeća čiji su vlasnici Poljaci. I poljska nacionalna manjina je među brojnijima u ovoj općini pa su to dovoljni razlozi za oživljavanje ovog jezika.

Naučiti osnove

- Cilj mi je da polaznici nauče barem osnove kako bi mogli da se sporazumiju kad otputuju u Poljsku, poslovno, turistički ili u okviru nekakvog takmičenja. Mislim da na ovaj način gradim svojevrstan most - rekao je Dinda.

Škola poljskog jezika počinje prvih septembarskih dana.

Najtiražnija novina 

  •  Ispisuje naziv naše novine
    Ispisuje naziv naše novine

Na spoznaju da će priča o njemu izaći u najtiražnijim novinama u BiH, Vojtek je na tabli napisao kako bi se “Dnevni avaz” pisao u njegovoj domovini - “Codzennie avaz”. 

I poljska nacionalna manjina je među brojnijima u ovoj općini 

NA VRH