BANJA LUKA

U avgustu poginula četvorica radnika u građevinskom sektoru

Nepostojanje granskog kolektivnog ugovora veliki propust i nedostatak u zaštiti radnika na radnim mjestima

Arhiv

Srna

3.9.2018

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić apelirala je da poštuju Zakon o zaštiti na radu poslodavci i izvođači radova u građevinskom sektoru, gdje su posljednji mjesec poginula četvorica radnika.

Vrabičić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekla da su u 2016. godini u građevinskom sektoru poginula desetorica radnika, u 2017. godini osmorica, a u avgustu ove godine četvorica.

Ona je ukazala na potrebu jačih kontrola inspekcijskih organa na građevinskim objektima, kao i da zaposleni skrenu pažnju poslodavcu na sve nepravilnosti na objektu gdje rade.

Vrabičić je napomenula da je nepostojanje granskog kolektivnog ugovora u građevinskom sektoru veliki propust i nedostatak u zaštiti radnika na radnim mjestima.

Ona je dodala da Zakon o zaštiti na radu nije loš i da bi, ukoliko bi bio striktno primjenjivan, radnici bili zaštićeni.

Član Odbora za zaštitu zdravlja na radu Republike Srpske Igor Ratković smatra da bi Vlada RS trebala usvojiti strategiju sigurnosti, zaštite i zdravlja na radu za naredne četiri godine.

Ratković je rekao da Savez sindikata Republike Srpske ima nacrt teksta ove strategije koji će ponuditi na razmatranje socijalnim partnerima u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.