GORAŽDE

Od buke s igrališta ne mogu normalno živjeti

Prije nekoliko godina 45 građana iz ulice potpisalo je peticiju kojom traži uklanjanje igrališta, što je gradska vlast uvažila, ali je odluku promijenila pod pritiskom druge grupe koja je organizirala i proteste

Igralište je na sedam metara od njihove zgrade

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

4.9.2018

Osam godina traje borba porodice Imširović da ispod prozora njihovog stana u ulici 1. slavne višegradske brigade u Goraždu bude izmješteno sportsko igralište. Stanuju na drugom spratu i svakodnevno, kažu, trpe „bombardiranja“ loptom od zid zgrade, tako da pojedine prostorije u stanu zbog prekomjerne buke ne mogu nikako koristiti. 

Sudski spor

Miralem Imširović, koji radi kao policajac u susjednom Novom Goraždu, kaže da slične probleme imaju i stanovnici ostalih dijelova grada u kojima postoje ovakva igrališta. Međutim, nakon sudskog spora, teren u Mujkovića Polju je uklonjen, a u Barama je porušen zbog izgradnje tržnog centra.

- Kod Mješovite srednje škole ljudi drže antifone na ušima. Ja ne želim tako da živim u kući. Svi mi govore da prodam stan, ali ja i supruga ovdje radimo, a dijete ide u školu – kaže Imširović.


Imširović: Borimo se za privatnost

Prije nekoliko godina 45 građana iz ulice potpisalo je peticiju kojom traže uklanjanje igrališta, što je gradska vlast uvažila, ali je odluku promijenila pod pritiskom druge grupe koja je organizirala i proteste protiv odluke o izmještanju terena. Većina potpisnika peticije danas ne živi u ovoj ulici, a grupa građana pokrenula je sudski spor. Predmet je pred Vrhovnim sudom FBiH.

Jačina udarca

- Borimo se samo da imamo privatnost. Kad umorni dođemo kući da možemo odmoriti, da dijete može učiti. Izmijenili smo i stolariju, ali igralište je sedam metara od nas i visina njihovih šuteva nekako je na visini drugog sprata. Teren koriste djeca, ali i odrasli. Po jačini udarca više sam naučio prepoznati koji od njih šuta. Isto kao u kući da nam igraju – kaže Imširović.

Većina institucija izbjegava svoju odgovornost u provedbi zakona o zaštiti od buke, a nadležni nemaju ni bukomjere.

Planirane garaže

Imširović upozorava da je igralište izgrađeno bez potrebne dokumentacije, da je na toj lokaciji predviđena izgradnja podzemnih garaža, te da je na njemu policija nedavno zaplijenila i drogu.

Očekuje podršku gradskih vijećnika nakon što je izmjenama Regulacionog plana Centar 1 usvojen prijedlog grupe građana da se sportski teren izmjesti na drugu lokaciju.

Ž6= EGIDA

Slične probleme imaju i stanovnici ostalih dijelova grada u kojima postoje ovakva igrališta


quote
<p>Slične probleme imaju i stanovnici ostalih dijelova grada u kojima postoje ovakva igrališta </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.