BANJA LUKA Nakon što je Koalicija Domovina uložila veto

Vijeće naroda RS danas o Srebrenici

Skupština RS usvojila na prošloj sjednici izvještaj Komisije o događajima u Podrinju

Fena
06.09.2018 08:45

Foto: Arhiv

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će danas veto Kluba Bošnjaka na zaključke Skupštine RS u vezi s informacijom o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Bošnjački klub je 23. avgusta pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke kojima se odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. avgusta, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS niti su oni stupili na snagu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čadmžija rekao je ranije da Narodna skupština RS usvajanjem zaključaka kojim odbacuje ovaj izvještaj negira genocid, utvrđen i presuđen pravomoćnim presudama, čime povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Sporni zaključci Narodne skupštine RS su usvojeni 14. avgusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije Domovina.

NA VRH