BANJA LUKA

Vijeće naroda RS nije podržalo veto Bošnjaka o Srebrenici

Ustavno neutemeljeni zaključci sjednice

Arhiv

Fena

6.9.2018

Na sjednici Vijeća naroda RS danas nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS kojima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Ovo pitanje razmatrat će Zajednička komisija Narodne skuštine i Vijeća naroda RS, a ukoliko ne bude dogovora, o skupštinskim zaključcima, usvojenim 14. avgusta uz protivljenje Bošnjaka, izjasnit će se entitetski Ustavni sud.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović ističe da su zaključci Narodne skupštine RS činjenično neutemeljeni, a ustavno neosnovani i stoga neprihvatljivi za bošnjački narod.

- Na sceni je realizacija drugog memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti, jer se kroz zaključke želi izvršiti prekrajanje istine o Srebrenici, negirati genocid, prikriti historijske činjenice, promijeniti karakter rata u BiH, minimizirati žrtve agresije i genocida, a naročito brisati nacionalni i vjerski identitet Bošnjaka - smatra on.

Hadžiomerović naglašava da niko ne minimizira nedužne i srpske žrtve, ali je, kaže, ovdje riječ o informaciji koja se odnosi na Srebrenicu 1995.godine.

- U srednjem Podrinju stradale su gotovo 23.000 Bošnjaka ili 30 posto od ukupnog broja stradalih. Pokušavati minimizirati ili brisati žrtve takvog jednog genocida je apsolutno nedopostivo – rekao je Hadžiomerović.

U konačnici, očekuje da Ustavni RS potvrdi da je skupštinskim zaključcima kojima se, između ostalog, odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen prije 14 godina, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

- Nezabilježeno je u svijetu da onaj ko je počinio genicid formira komisiju, koja bi se trebala supostaviti sudskim činjenicama i presudama o genocidu u Srebrenici – rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.