BANJA LUKA Klub delegata, navodno, nije postupio prema Poslovniku

Admir Čavka o odluci Ustavnog suda RS: Nijedna odluka ne može poništiti istinu

Bošnjački delegati smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava prema etničkom principu

Fena/Avaz.ba
13.09.2018 11:27

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) danas nije prihvatilo zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture u tom bh. entitetu.

Admir Čavka, predsjednik Kluba zastupnika Koalicije Domovina, za Avaz.ba je rekao da je ova odluka potpuno očekivana, ali da nijedna odluka ne može poništiti istinu koja je dokazana pred sudovima, kako u BiH tako i pred Međunarodnim sudom.

- Potpuno očekivana odluka Ustavnog suda RS. Kao i niz drugih slučaja, Ustavni sud je i ovog puta pokazao pristrasnost. Međutim, želim naglasiti da nijedna odluka Suda ili NSRS ne može poništiti činjenicu da se u Srebrenici desio genocid i da su Bošnjaci prošli kroz razne ratne torture. Na stotine godina kazni pravosnažno su osuđeni oni koji su počinili genocid i zločine. Međutim, svi zaboravljamo da u Srebrenici danas živi 700 Bošnjaka, koji su napušteni od svih - kazao je Čavka.

Iz ovog suda su pojasnili da je Vijeće donijelo ovu odluku s obzirom na činjenicu da Klub delegata bošnjačkog naroda nije postupio u skladu s odredbom člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS.

- Bošnjački klub nije naveo, niti obrazložio koji je od vitalnih nacionalnih interesa povrijeđen Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture, odnosno u čemu se u konkretnom slučaju ogleda povreda vitalnog nacionalnog intresa bošnjačkog naroda – tvrde iz Ustavnog suda RS.

Stoga, Vijeće je ocijenilo da nije prihvatljiv predmetni zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda, jer nisu ispunjene procesne pretpostavke za odlučivanje odnosi li se osporeni zakon na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Zakon o zaštiti žrtava ratne torture Narodna skupština RS usvojila je na sjednici održanoj 21. juna ove godine.

Delegati Kluba Bošnjaka su potom stavili veto na taj zakon, jer smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava prema etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti te onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom bh. entitetu.

Tvrdi su da je zakon sporan, jer se ne priznaje ni dokumentacija s dokazima o torturi od udruženja i saveza iz drugog entiteta, odnosno Federacije BiH.

Nakon današnje odluke Vijeća Ustavnog suda RS, zakon može stupiti na snagu.

NA VRH