PLANOVI

Priželjkuje se nabavka aviona za djelovanje po gradonosnim oblacima

Taj bi avion bio veoma efikasan u vrijeme zabrane ispaljivanja raketa s lansirnih stanica, kaže Dejanović

Pred polijetanje specijalnom Cesnom

B. GRGIĆ

16.9.2018

Stručna ekipa Protivgradne preventive Republike Srpske, pojačana Zlatanom Crnalićem, pilotom Aerokluba Banja Luka, vratila se prepuna utisaka iz austrijskog gradića Kremsa.

Cilj naših stručnjaka bio je da se na licu mjesta uvjere kako u Austriji funkcionira protivgradna zaštita djelovanjem iz aviona. U ovoj, kao i u drugim evropskim državama, protivgradne rakete u oblake se ispaljuju direktno iz aviona u letu, a efikasnost ovakvog djelovanja je veoma visoka.

 Velika prednost

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS, kaže da je ova godina sa 1.501 ispaljenom raketom rekordna, a štete su uglavnom spriječene. Evidentirane štete nastale su uglavnom usljed zabrane ispaljivanja protivgradnih raketa od Centra letnih informacija (FIC) Banja Luka.

- Nameće se potreba za kupovinom jednog aviona, kao što je, naprimjer, Cesna. Taj avion bio bi veoma efikasan u vrijeme zabrane ispaljivanja raketa s lansirnih stanica. Izvan aktivne protivgradne sezone avion bi mogao koristiti drugim svrhama. U velikoj smo prednosti, jer se poljoprivredni aerodrom bivšeg preduzeća “Ratarstvo” nalazi samo pola kilometra od Radarskog centra u Novoj Topoli - rekao je Dejanović.

Očekuje se i uzvratna posjeta austrijskih stručnjaka te da će tim susretom biti prikupljene najneophodnije informacije o ovoj djelatnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, cijena remontovanog i prema pravilima Evropske unije opremljenog aviona s hangarom niža je od 200.000 eura, što je manje od jedne štete pričinjene gradom u Lijevče polju.

Minimalne štete

- Na taj bismo način kompletirali zaštitu od grada. Djelovali bismo s više od 200 protivgradnih stanica sa zemlje i sa 25 prizemnih generatora te specijaliziranim avionom. U tom slučaju, štete bi bile zaista minimalne, jer nam zabrane ispaljivanja raketa od Centra letnih inicijativa ne bi stvarale probleme - rekao je Dejanović.

Ispaljena 1.501 raketa

Za 44 dana strijelci Protivgradne preventive RS ispalili su u gradonosne oblake 1.501 raketu, koje na tržištu koštaju 900.000 KM. Spriječene su štete većih razmjera.

- Nevrijeme od 21. jula pokazalo je da štete na nekretninama mogu premašiti tri miliona maraka. Nabavkom aviona pojačali bismo efikasnost i preostalo bi jedino da se geografski širimo na preostali dio naše zemlje - rekao je Dejanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.