BOSANSKA GRADIŠKA

Ilijaz Džanić plivanjem proslavio 69. rođendan

Pola godine provodi u hladnoj Švedskoj, drugu polovinu u svojoj Bosanskoj Gradišci i kaže da mu je Sava i krajem septembra topla i ugodna za kupanje

Džanić: Veliki zaljubljenik u Savu, Bosansku Gradišku i rodne Dubrave. B. Grgić

B. GRGIĆ

22.9.2018

Ilijaz Džanić iz Bosanske Gradiške kupanjem na rijeci Savi obilježio je 69. rođendan. Ilijaz priznaje da mu je ovo, nakon šezdeset godina kupanja na Savi, najkasnije plivanje u rijeci u toku godine.

 Najljepša rijeka

Iako je 21. septembar, izašao je iz Save i potvrdio da je voda veoma topla i ugodna za plivanje.

- Sava je topla i veoma čista. Uživao sam tokom ljeta, kupao sam se skoro svakodnevno. Već se 60 godina kupam u Savi i ona je za mene najljepša rijeka na svijetu - priznaje ovaj odvažni kupač.

Ilijaz Džanić pola godine provodi u hladnoj Švedskoj, drugu polovinu u svojoj Bosanskoj Gradišci. Penzioner je i kaže da mu je sada najpreče da je zdrav i da uživa.

- Bosanske rijeke i jezera, pa i majdani, pravi su biseri. Kada bi Šveđani imali tako nešto, oni bi to bolje cijenili. Sava je čista, i kupam se, i lovim, i jedem ribu. Prije rata, nisam jeo savsku ribu, jer je imala neugodan miris, na naftu i fekalije - govori Ilijaz.

Posljednji savski kupač okupio je oko sebe desetak istomišljenika. Jedinu primjedbu daje na neuređenost obale, na kojoj ima dosta smeća, pogotovo stakla i plastične ambalaže.

Povesti računa

- Svi mi, i kupači i ribolovci, a i ekolozi i ostali građani, moramo povesti računa da uredimo barem kilometar savske obale - rekao je Džanić, zaljubljenik u Savu i svoju Bosansku Gradišku i rodne Dubrave.

 Najbolja staza 

- Ribolovci kažu da je savska staza uzvodno od mosta najbolja u Evropi. Imamo i otok, kajakaše, brojne čamdžije, sve što ide uz rijeku. Još samo da je očistimo od smeća, gdje će nam biti kraj – kaže Džanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.