REPUBLIKA SRPSKA

Mural krasi ulaz u grad

Mural naišao na pozitivne kritike

Piše: M. ZGONJANIN

3.10.2018


Ljubiša Pušac, akademski slikar iz Omarske kod Prijedora, završio je oslikavanje svog murala “Gejm on” koji je na Međunarodnom konkursu u konkurenciji 15 radova osvojio prvu nagradu od 3.000 maraka i laskavo priznanje “Paola de Manincor”.

- Drago mu je što je sve uspjelo onako kako je u startu bilo i zamišljeno, mada tu uvijek ima i neke improvizacije. No, u krajnjem sam zadovoljan, jer je moj mural tehnički bio dosta zahtjevan - kazao je Pušac, sretan i zbog činjenice što je njegov mural jedan od dva koji će krasiti ulaz u grad.

Boris Eremić, akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Grada Prijedora, koje stoji iza Projekta “Prijedor - Grad murala”, ocijenio je da je sa završetkom radova Prijedor i definitivno postao grad murala.



Zadovoljni učesnici u realizaciji projekta

- Ovaj mural predstavlja svojevrstan povratak u djetinjstvo, vezan je za čuvenu kompjutersku igricu “Super Mario”. Veseo je i ovo je prvi put da je mural naišao na pozitivne reakcije i publike i kritike - rekao je Eremić.

Svečanom otvaranju šestog murala prisustvovao je i gradonačelnik Milenko Đaković, a ispred Udruženja „Projekt – Prijedor“ koje djeluje u provinciji Trentino i projekte provodi na području grada Prijedora bili su predsjednik Dario Pedroti i potpredsjednica Kristina Bertoti.

Pušcu je novčanu nagradu, koju je osigurala italijanska općina Lavis, uručio umjetnik Luiđi Penaza, član Udruženja “Andromeda” iz Trenta.

 Uljepšane zgrade  

Na fasadama prijedorskih zgrada nalaze se već murali “Šeširdžija” autora Nataše Konjević iz Banje Luke ,“Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree Sadoa, „Grad“ umjetničke grupe „Dim Tim“ iz Beograda te „Negdje između početka i kraja“ Selvera Begića iz Banje Luke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.