MRKONJIĆ-GRAD

Otvorena Hidroelektrana "Bočac dva"

Uložena 42 miliona KM i otvorena 32 radna mjesta

RTRS

Srna

4.10.2018

Hidroelektrana "Bočac dva" otvorena je danas u mjestu Bočac kod Mrkonjić-Grada u koju su uložena 42 miliona KM i otvorena 32 radna mjesta.

Hidroelektranu "Bočac dva" otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu" Nedeljko Kesić.

Dodik je istakao da Republika Srpska u narednom periodu mora graditi ovakve objekte da bi osigurala potpunu stabilnost i napredak.

- Strategija ove vlasti jeste razvoj i unapređenje Republike Srpske - rekao je Dodik u obraćanju na svečanosti otvorenja HE.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je ovo veliki događaj jer će HE ''Bočac dva" biti od ogromnog značaja za privredu RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da RS može graditi velike hidroenergetske objekte, što je od ogromnog značaja za razvoj.

Kesić je naveo da je izgradnja ovog objekta od velikog značaja za unapređenje rada preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu" i podsjetio da je ogroman hidroenergetski potencijal rijeke Vrbas.

Načelnica općine Mrkonjić-Grad Divna Aničić rekla je da je izgradnja ove hidroelektrane značajna za razvoj općine koju predvodi i za poboljšanje životnog standarda građana.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Instalirana snaga HE "Bočac dva" je 8,76 megavata, a projektirana godišnja proizvodnja 42 gigavat-sati električne energije.

Osim ove, danas će biti otvorena i mala hidroelektrana koja se nalazi u neposrednoj blizini HE "Bočac jedan".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.