BIJELJINA Neobičan biznis Vanje Draganović i Nihade Mujkanović

Proizvode mirisne „safuniće“ uz primjenu savremene recepture

Neophodna nam je pomoć i podrška lokalne zajednice i drugih institucija jer, ukoliko bismo željele ući u neki ozbiljniji posao, za opremu i mašine treba izdvojiti puno novca, kaže Mujkanović

LJ. LJUBOJEVIĆ
08.10.2018 20:13

Svoje proizvode izlažu na sajmovima

Vanja Draganović, diplomirani pravnik na Fakultetu za bezbjednost, bez posla, i Nihada Nina Mujkanović, prosvjetni radnik, obje iz Bijeljine, prije nekoliko mjeseci započele su neobičan biznis, proizvodnju mirisnih sapuna.

Prirodni sastojci

U želji da budu u svemu originalne, svoj mali privatni biznis nazvale su „Safunić  - hend made by Nina i Vanja“, oponašajući izgovor za sapun baka i nana koje su nekada mirisne male sapune koristile kao kozmetičko sredstvo za uljepšavanje i njegu lica.

Mujkanović kaže da za proizvodnju mirisnih sapuna koriste prirodne sirovine, kozije mlijeko, maslinovo ulje, lavandu, ruzmarin, cimet, narandžu.

- Učile smo od drugih, od naših starih baka i nana, ali smo puno toga saznavale i uz pomoć interneta. Ovo je za mene jedan vid dopunske djelatnosti, jer radim u prosvjeti. Za nas je ovo predstavljalo veliki izazov. Željele smo se oprobati u proizvodnji neobičnih ukrasnih sapuna koji mogu poslužiti za njegu kože, ali i kao dekorativni predmeti. Krenule smo s ovim poslom u februaru ove godine. Neophodna nam je pomoć i podrška lokalne zajednice i drugih institucija jer, ukoliko bismo željele ući u neki ozbiljniji posao, za opremu i mašine treba izdvojiti puno novca - kaže Mujkanović.

Želje kupaca

Draganović kaže da su proizvodnju sapuna bazirale na nekim starinskim postupcima, učeći puno od starijih.

- Proizvodimo sapune po želji kupaca i onih koji ih naručuju, za vjenčanja, za rođendane, za neke proslave i godišnjice. Pokušavamo spojiti ljekovitu i dekorativnu komponentu naših proizvoda i u tome za sada uspijevamo. Posjetile smo nekoliko sajmova na kojima je bio veliki interes – naglašava Draganović.

Kućna radinost 

Obje ističu da bi za neki ozbiljniji poslovni poduhvat trebalo investirati značajna sredstva, kako za opremu i mašine tako i za poslovni prostor u kome bi proizvodile i izlagale svoje proizvode. Ovako, za sada je njihova neobična poslovna ideja svedena na nivo kućne radinosti.

 
NA VRH