TREBINJE

Primarijus Novaković već obavio 20 izuzetno kompliciranih operacija

Bolnica u Trebinju: Podizanje zdravstvene zaštite na viši nivo

P. MUCOVIĆ

9.10.2018

U Bolnici u Trebinju u protekla dva mjeseca primarijus doktor Petar Novaković, ginekolog onkolog koji je angažiran kao vanjski saradnik, obavio je 20 veoma kompliciranih operacija iz ginekološke onkologije, čime je stepen zdravstvene zaštite podignut na viši nivo. 

Nova znanja

Prema riječima primarijusa doktora Srdana Lugonje, načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Trebinje, dolaskom doktora Novakovića u Trebinje pacijentice iz ove regije ne moraju više da idu u druge zdravstvene ustanove, jer u trebinjskoj bolnici mogu da dobiju svaku uslugu i na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.



Dr. Lugonja: Dobrobit svih

- Prusustvom dr. Novakovića smanjeni su i troškovi liječenja, a to je dobrobit i za nas, ljekare, jer ćemo steći nova znanja i iskustva iz ove oblasti – istaknuo je dr. Lugonja i dodao da je među 20 do sada urađenih operacija obavljeno šest veoma zahtjevnih i izuzetno kompliciranih zahvata.

Doktor Novaković naveo je da će se potruditi da unaprijedi ginekološku onkologiju i ginekološku hirurgiju u Bolnici Trebinje kako bi bila na najvišem stadiju.

 Ostaviti trag

- Ja bih želio da ostavim neki trag i da sve kolege na ovom odjeljenju budu obučene da za godinu-dvije mogu samostalno da rade 80 posto posla u ginekološkoj hirurgiji. To je jedan poroces koji ne može doći preko noći, mora biti kontinuiran. Ja ću se potruditi da prenesem iskustvo koje sam stekao u 28 godina rada u Sremskoj Kamenici, jer ovaj region zaslužuje da ima ustanovu u kojoj će se raditi svi zahvati koji su neophodni pacijentima na ovom području - naglasio je dr. Novaković.


Dr. Novaković: Veliki stručnjak

 Postoje svi uvjeti za obavljanje ovih zahvata  

Doktor Novaković istaknuo je da u trebinjskoj bolnici postoje svi uvjeti za obavljanje ovih zahvata i kada je u pitanju tehnološka opremljenost.

- Želio bih da mnoge stvari donesem ovdje. Treba strpljenja, rada, a posebno da bude dobar odnos među kolegama, jer dobar ljekar mora prvenstveno da bude dobar čovjek – kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.