SRBAC

Uz pomoć fotozamki broji ugrožene sive vukove

Napraviti plan zaštite vukova

Lj. K.

14.10.2018

Srpčanka Dragana Šnjegota prva u BiH radi na projektu utvrđivanja brojnosti i zaštiti sivog vuka kao ugrožene vrste. Nakon završetka master studija u Novom Sadu, na zoologiji, Šnjegota je upisala doktorski studij, paralelno radeći kao viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.

Posebno je zainteresirana za utvrđivanje brojnosti sivog vuka kao rijetke nezaštićene divljači na prostoru BiH, pa je skoro tri godine, zajedno s brojnim saradnicima, radila na kreiranju plana zaštite tih životinja.

- Pretpostavlja se da u BiH ima oko 400 sivih vukova, a genetičkim analizama utvrđeno je da je ova vrsta divljači sve ugroženija. Cilj moje doktorske disertacije je utvrđivanje genetičkih karakteristika sivog vuka čije je staništa na dinarsko-balkanskim prostorima. Zbog toga sam započela monitoring postavljanjem fotozamki tamo gdje je primijećeno njihovo prisustvo, kako bismo im utvrdili brojnost. Fotozamke postavljaju se i aktiviraju pomoću senzora za 24-satno snimanje i slikanje - kaže Šnjegota.

Cilj je kreiranje plana zaštite sivog vuka u BiH i na Balkanu, a za te potrebe otvorena je internetska stranica koja se redovno ažurira novim saznanjima o ovoj divljači.

 Podrška mještana

- Ogromnu pomoć i podršku dobivam od zaposlenih u lokalnim šumskim gazdinstvima, kao i od mještana koji nam pomažu da odaberemo najbolje lokacije za postavljanje fotozamki. Sve projekte vezane uz monitoring vukova u BiH finansira fondacija „Rufford“ iz Velike Britanije, koja podržava projekte zaštite prirode u 156 zemalja širom svijeta - kaže Šnjegota.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.