RAZGOVOR

Zonu zaštite od grada planiramo proširiti na četiri kantona u FBiH

Dejanović: Ove godine ispaljeno čak 1.497 raketa #

Piše: B. GRGIĆ

17.10.2018

Iz Protivgradne preventive RS ovu godinu su označili kao najturbulentniju u posljednje dvije decenije jer su tokom 78 dana, koliko je trajala sezona nadzora, bili aktivni čak 43 dana tokom kojih je ispaljeno ukupno 1.497 raketa. 

Aktivna sezona

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS, potvrđuje da je aktivna protivgradna sezona u potpunosti protekla u skladu sa metodologijom djelovanja i s dozvolama izdatim od kontrolora leta.

- Jedinu značajnu štetu zabilježili smo 21. jula. Toga dana nismo smjeli dejstvovati zbog zabrane Kontrole leta u trajanju od 30 minuta. Za to vrijeme na prostoru od svega 2 posto teritorije koju branimo dogodila se šteta od tri miliona maraka - kaže Dejanović.

Upravo taj događaj naveo je menadžment “Protivgradne preventive” na razmišljanje o novim investicijama.

- Otišli smo u dva navrata u Austriju da se na licu mjesta uvjerimo u efikasnost specijalnih aviona za protivgradno dejstvo. Kada brojke stavimo na papir, dolazimo do podatka da je samo jedna šestina ljetošnje štete dovoljna za nabavku aviona, obnovu piste u Novoj Topoli i izgradnju hangara - rekao je Dejanović.

Osim nabavke zrakoplova, u Protivgradnoj preventivi RS kuju planove i o proširenju djelovanja na nekoliko kantona u Federaciji BiH, te u Popovom polju. 218 lansirnih rampi raspoređenih u 26 lokalnih zajednica od Une do Drine, koje su pokrivale i štitile jedan milion hektara sigurno odlazi u historiju.

 Novi centar

- Otvaramo novi regionalni centar u Trebinju sa 24 automatske protivgradne stanice. U ozbiljnim dogovorima smo i s ljudima iz Posavskog kantona, a imamo ambicije i prema Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. U funkciju puštamo i drugi radar, na Jahorini, tako da ćemo meteorološki osmatrati cijelu bivšu Jugoslaviju i pola Albanije - rekao je Dejanović.

 Nabavka raketa  

U novu sezonu, koja počinje 15. aprila, Protivgradna preventiva RS unosi 1.400 raketa, a tokom jeseni i zime bit će nabavljeno još toliko raketa. Ukoliko u sastav ove djelatnosti uđe i specijalni avion, Protivgradna preventiva RS će biti najmodernija i najopremljenija u regionu većem od pola Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.