UGLJEVIK

Još čuvam kacu u koju stanu dvije i po tone šljive

Milutinović u svom dvorištu izrađuje kace

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

22.10.2018


Kroz ruke Sretena Milutinovića (74) iz Maleševaca kod Ugljevika prošlo je mnogo bačvi, buradi i metalnih obruča, a kačarskim zanatom bavi se punih 25 godina. Sve su bačve nastale u njegovom dvorištu. 

 Tone metala

- Kroz ruke su mi prošle tone metalnih obruča. Izrađivao sam bačve ili, kako mi to u ovim krajevima zovemo, kace, u koje je moglo stati i do tri tone šljive. Još čuvam kacu u koju stane 2.500 kilograma šljive. Nedavno sam prepravljao jednu kacu i slobodno mogu reći da je to za mene posljednja kaca koju sam uradio. Izdaje me snaga, ne mogu više raditi taj posao – kaže Sreten, kome ruke jedva primjetno drhture.

Prema njegovim riječima, nekad je izrađivao drvenu burad zapremine i do 400 litara, ali su, dodaje, nastupila neka druga vremena pa je plastika preuzela primat i u ovom poslu.

- Bavio sam se zemljoradnjom i stočarstvom. Kačarski zanat bio mi je poput hobija. Ovo su sezonski poslovi, koji se obavljaju u poznu jesen ili zimi. U proljeće i ljeti morao sam njive obrađivati, sijati i drljati - govori Sreten.

 Pomoć unuka

Osim što se bavi kačarskim zanatom, Sreten godinama proizvodi i kvalitetno sirće od jabuka divljaka. Kaže da se najkvalitetnije i najčistije sirće dobiva od takvih jabuka. Još čuva i staru torkulju za cijeđenje jabukovog soka, kroz koju su, kako ističe, prošle tone i tone jabuka.

U svakodnevnim poslovima sada mu pomaže i 18-godišnji unuk Mile, koji je stasao u pravog mladića. Na pitanje hoće li unuk ili neko drugi u familiji naslijediti i nastaviti tradiciju bavljenja kačarskim zanatom, Sreten kaže da na to sada nema odgovor.


U svakodnevnim poslovima pomaže mu unuk

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.