SREBRENICA

Mještani šest sela godinama traže obnovu puta koji bi ih povezao

Putni pravac Kazani - Čumavići je u katastrofalnom stanju

Piše: S. SMAJLOVIĆ

24.10.2018

Mještani sela Fojhari, Kutlići, Joševa, Osredak, Borkovići i Čumavići, prigradske mjesne zajednice Gostilj, godinama od lokalne zajednice traže obnovu putnog pravca od Kazana do Velike Rudine u dužini od pet kilometara.

 Dobili obećanje

      Mehmed Ahmetović, aktivista iz Borkovića, za „Avaz“ kaže da su resornom općinskom odjeljenju prije pet godina predali zahtjev za obnovu puta. Tvrdi da su prije dvije godine dobili odgovor da je naš put prioritet općinskim projektima.

- Umjesto da obnove putni pravac Kutlići- Velike Rudine, koji povezuje šest sela, općina obnavlja puteve koji s ovog putnog pravca vode do manjih naselja, kao što je Osredak i Viogor. Prioritet je obnova puta koji povezuje sela, a do manjih naselja obnova se mogla vršiti kasnije dijelom učešća tamošnjih žitelja - smatra Ahmetović.


Ahmetović: Učešće žitelja

 Aktivista Ljubomir Jeremić iz Osretka također smatra da je prioritetnija obnova tog seoskog glavnog putnog pravca, ali je dobro što su počeli radovi na putu Borkovići- Osredak u dužini od kilometar.

Potrebno nasipanje

      Kaže da povratnici Osretka do sada nisu imali nikakav pristup. Većina cesta nije ni makadam, već zemljani put kojim nije moguće proći automobilom.

- Sav materijal za obnovu kuća dopremljen je na traktorima i frezama jer je prolazak putničkog automobila nemoguć. Bili bismo zadovoljni, kaže, kada bi općina nasula i poravnala putni pravac Kutlići – Velike Rudine – kaže on.

 Novi most na Kutlićkoj rijeci 

Osim obnove glavnog puta, mještani ovih sela traže izgradnju novog mosta na Kutlićkoj rijeci u Kazanima. Kažu da je postojeći most tako projektiran da je umijeće putničkim automobilom prijeći preko njega, a za kamione i autobuse treba veliki majstorluk. Žale se i na Šumsko gazdinstvo „Drina“ iz Srebrenice, koja im prilikom izvoza trupaca nanosi štetu ionako lošem putu.


Jeremić: Nemoguć pristup

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.