REPUBLIKA SRPSKA

Bosanskogradiški veterinari velike duše vode brigu o psima lutalicama

Dr. Kukolj i tehničar Pauković s jednim od pasa lutalica

Piše: B. GRGIĆ

26.10.2018

Već deset godina u Bosanskoj Gradišci postoji intenzivna briga o psima lutalicama. Do sada je ovu djelatnost finansirala Općina iz budžeta, a od maja ove godine u igru se uključila britanska fondacija 'Dogs Trust'.  

Malobrojna ekipa doktora veterine i tehničara uz pomoć službe hvatača pasa sterilizira, kastrira, mikročipuje, vakciniše i čisti pse od unutrašnjih i vanjskih parazita, a potom ih vraća na mjesto na kome su uhvaćeni.

Dr. Boris Kukolj kaže da su rezultati već vidljivi, a osim njega, u ekipi je i veterinar Zoran Stanišljević te veterinarski tehničar Zoran Pauković.

- Novina je da smo od septembra ove godine počeli sa sterilisanjem i kastracijom i vlasničkih pasa. U potpunosti provodimo Zakon o dobrobiti životinja i činimo dobro i prema društvu i prema životinjama. Sprečavamo zoonoze, vođenjem brige o lutalicama i vlasničkim psima vodimo računa i o ljudskom zdravlju i kontrolišemo broj pasa lutalica - kaže dr. Kukolj.

Početku provođenja ovoga projekta u Bosanskoj Gradišci prethodili su kursevi po standardima fondacije 'Dogs Trust' i prilagođavanje objekta strogo predviđenim uvjetima.

- Radimo svakodnevne tretmane i operacije. Zanimljivo je da smo razvili odličnu saradnju s vlasnicima pasa, koji svoje ljubimce dovoze na besplatnu sterilizaciju, kastraciju i cjelokupan tretman. Nisu rijetki slučajevi kada mi organizujemo i dovoz i vraćanje pasa - kaže Kukolj.

Veliku podršku bosanskogradiškim veterinarima pruža Daliborka Čekić iz Udruženja 'SOS šapice' u doniranju hrane i operacionog materijala, a veći broj pasa se nakon tretmana izvozi i udomljuje u zemljama Evropske unije.

 2.000 

lutalica od maja ove godine obrađeno je na području desetak općina i gradova od Mrkonjić-Grada, preko Banje Luke i Prijedora, do Bosanske Gradiške


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.