ZANIMLJIVOSTI

Bijeljina bh. rekorder sa čak 13 kružnih tokova

Kružni tok kod Željezničke stanice otvoren nedavno (Fotot: G. Bobić)

Lj. LJUBOJEVIĆ

27.10.2018

Bijeljina postaje prepoznatljiva u BiH kao grad s najviše kružnih tokova. Na gradskoj zaobilaznici i na najprometnijim gradskim saobraćajnim raskrsnicama Bijeljina trenutno ima čak 13 kružnih tokova, koji su građeni u proteklih desetak godina.  

 Odličan potez

Jedan od tih kružnih tokova, kod stare Željezničke stanice, pušten je u saobraćaj prije dvadesetak dana.

Dejan Predić, vozač, kaže da je najveća prednost kružnih tokova to što se smanjuju gužve na najprometnijim gradskim raskrsnicama, ubrzava protok saobraćaja i utječe na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

Sličnog je mišljenja i Miodrag Kosorić, vozač, s mjestom prebivališta u Rogatici.

- Kružni tokovi su odlično rješenje, za razliku od semafora koji usporavaju protok vozila. Ovo je izuzetan potez lokalnih vlasti i predložio bih i drugim gradovima da na ovakav način rješavaju problem u saobraćaju - kaže Kosorić.

U Gradskoj upravi ističu da su zamjenom semafora kružnim tokovima povećali propusnu moć saobraćaja na raskrsnicama i značajnije povećali sigurnost učesnika u saobraćaju.

Kao jedan od razloga za izgradnju kružnih tokova u Odjeljenju za stambeno–komunalne poslove navode i činjenicu da je izgradnja kružnih tokova ekonomski isplativija i racionalnija.

Manja šteta

S druge strane, Radenko Knežević, inspektor Sektora policije u Policijskoj upravi Bijeljina, kaže da je na kružnim tokovima u posljednjih nekoliko godina zabilježeno daleko manje saobraćajnih nezgoda i s manjom materijalnom štetom nego što je to bio slučaj s raskrsnicama na kojima su ranije bili postavljeni semafori.

Neiskusni vozači 

- Kružni tok utječe na drastično smanjenje brzine kretanja vozila, jer se doživljava kao realna prepreka na putu. Ima, naravno, i neiskusnih vozača koji brzo ulijeću u zonu kružnog toka, ne procijenivši na vrijeme moment uključenja u kružni tok - kaže Knežević.


Kosorić: Dobro rješenje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.