BOSANSKA GRADIŠKA

Izložena kolekcija starog novca, uniformi, oružja

Učestvovalo 30 izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, pa čak i iz Švedske

Zanimljiva ponuda privukla brojne posjetioce

Piše: B. GRGIĆ

29.10.2018

U organizaciji Udruženja kolekcionara i ljubitelja historije “Denarius”, u Kulturnom centru u Bosanskoj Gradišci održan je 15. sajam kolekcionarstva i antikviteta “Denarius 2018”, koji je okupio 30 izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, pa čak i iz Švedske.

Savremen dizajn

Osim kolekcija starog novca, uniformi, knjiga, starih dokumenata, poštanskih markica, starog oružja i uniformi, izloženi su i drugi kolekcionarski predmeti. Kolekcijama ručnih radova prvi put se predstavilo Udruženje građana “Održiv povratak” iz Bosanske Gradiške.

Predsjednica Aktiva Ekrema Hadžihafizović rekla je da žene tradicionalnim tehnikama pretvaraju svoje radove u moderan i savremen dizajn, upotrebljiv i prilagodljiv potrebama današnjeg tržišta.

- Želimo da mlade podsjetimo vještini starih zanata i domaće radinosti te da ukažemo na moguće poboljšavanje materijalnog položaja žena i na njihovo uključivanje u kreativne i rekreativne djelatnosti - rekla je Hadžihafizović.

Alen Mešić, predsjednik Udruženja “Denarius”, rekao je da je ovogodišnji sajam najposjećeniji do sada te da je na njemu učestvovao veliki broj izlagača.

- Sajam ima karakteristike međunarodnog, a veoma smo obradovani i činjenicom da su i posjetioci iz cijele BiH te iz zemalja regiona – istaknuo je Mešić.

Brojni dokumenti

U okviru Sajma postavljena je i izložba povodom završetka Prvog svjetskog rata, na kojoj su posjetioci mogli vidjeti rijetke primjerke starog oružja, ordenja, medalja, fotografije s fronta, kao i brojne dokumente.

Novi planovi

Udruženje “Denarius” sa sjedištem u Bosanskoj Gradišci osnovano je u septembru 2012. godine. Jedino je registrirano udruženje kolekcionara u BiH. “Denarius” i u narednoj godini planira održavanje tri sajma, i to u februaru, julu i oktobru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.