ROČIŠTA

Završne riječi na suđenju Sejfudinu Tokiću u banjalučkom sudu

Krivično djelo izazivanje vjerske i nacionalne mržnje

Arhiv

Fena

30.10.2018

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci za sutra je predviđeno iznošenje završnih riječi Tužilaštva i odbrane u suđenju Sejfudinu Tokiću, predsjedniku Bošnjačkog pokreta.

Sejfudin Tokić se tereti za, kako je navedeno u optužnici, krivično djelo izazivanje vjerske i nacionalne mržnje te rušenje ustavnog poretka, a Adnan Bajrić za pomaganje izvršenja tog djela.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta uoči završetka suđenja, koje je trajalo više od tri godine, istakao je da je uvjeren u oslobađajuću presudu.

- Tom presudom će se potvrditi pravo svakom građaninu BiH da na svakom pedlju države može slobodno prigodnim prilikama isticati zastavu RBiH s ljiljanima kao simbol slobode i antifašizma i zastave s kojom je država BiH primljena u punopravno članstvo UN-a – saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

U optužnici se navodi da su Tokić i Bajrić ovo krivično djelo počinili 22. maja 2015. u Banjoj Luci, na prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.

Tokić i Bajrić su u to vrijeme „raširili ratnu zastavu Armije RBiH kao podsjećanje na dan kada je BiH postala članica Ujedinjenih naroda bez entiteta“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.