BOSANSKA GRADIŠKA

Mustafi Avdiću vatrena stihija uništila radionicu i krov kuće

Mustafa Avdić na zgarištu: Kako sad zaraditi za život

Piše: B. GRGIĆ

1.11.2018

Mustafi Avdiću iz Bosanske Gradiške vatrena stihija je prošle sedmice uništila radionicu, krov i potkrovlje kuće. U požaru je izgorio i sav njegov automehaničarski i lakirerski alat pa je mukotrpno preživljavanje porodice Avdić dovedeno u pitanje.   

Vidljivi tragovi

Zima je na pragu, a Mustafa ne zna odakle da krene. Zgarište još neraščišćeno, tragovi požara na sve strane. Krov je morao sanirati, jer vremena za čekanje nema.

- Pozajmio sam sedam hiljada maraka i sanirao krov. Problem je što taj novac moram vratiti do kraja godine, a kako? Od ove male radionice smo živjeli ja, bolesna supruga i devetnaestogodišnji sin, koji mi je pomagao. Sada nemam gdje zaraditi ni marku, ali dobro je, barem nema žrtava - kaže Avdić.

I zaista da je sve dobro prošlo pokazuju nagorjele, a neeksplodirane plinske boce i aparat za CO2 zavarivanje. Na zgarištu i cirkular za drvo, kutije s lakovima...

- Šteta je oko 25.000 maraka. Ali ona je sigurno veća. Voda je napravila probleme u cijeloj kući. Ostao sam bez alata, sve je progutala vatra. Stručnjaci kažu da su elektroinstalacije prouzrokovale požar. Šta da radom, ne znam ni sam - razmišlja naglas Avdić.

Mustafa priznaje da ni pet dana nakon požara nije mogao zaspati od brige i tuge za radionicom i kućom. Tek kad je sanirao krov, naišao mu je nakratko san na oči.

- Teško je, preteško. Da je maj, imao bih više nade. Ovako, oči su uprte u nebo, bojim se kiše, snijega, hladnoće. Moram raščistiti ovo zgarište jer me hvataju tuga i muka od samog pogleda. Valjalo bi opet skrpiti nešto radionice, a kako? Čime, ne znam ni sam - priča Avdić.

 Vratiti dugove

Mustafa ima 54 godine i kaže da se ne boji ni posla ni obaveza, ali nije u stanju sam da raspetlja situaciju i da napravi barem jedan iskorak naprijed. Ne razmišlja o odlasku iz Bosanske Gradiške, već samo o tome da obnovi radionicu i kuću, vrati dugove i povrati neophodni optimizam.

Broj žiroračuna  

Prijatelji i poznanici raspoloženi su da pomognu porodici Avdić, pa su im predložili da otvore žiroračun. Preko društvenih mreža za ovaj slučaj su se zainteresirali i Gradišćani u dijaspori.

Mustafa Avdić kod Unicredit banke Banja Luka otvorio je devizni račun, a swift je BLBABA22, a IBAN:BA395514702830230147

 25.000

KM iznosi šteta prema procjeni stručnjaka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.