SREBRENICA Kako bi poboljšali život i obrazovanje djece povratnika iz udaljenih sela

U internatu u Potočarima radnim danima borave 64 učenika

S. SMAJLOVIĆ
09.11.2018 09:39

Aktivnosti organizirane po principu savremenih školskih internata

Učenici iz zabačenih sela oko Srebrenice nakon završenog četvrtog razreda u područnim školama moraju putovati i do 40 kilometara do centralne škole u gradu.  

Loše ceste

Učenici putuju lošim cestama u neuvjetnim vozilima, a za odlazak i povratak treba im oko četiri sata. To sve negativno utječe na njihov kvalitet obrazovanja, posebno u zimskim mjesecima.

  •  Internat se nalazi u kampu MFS „Emmaus“
    Internat se nalazi u kampu MFS „Emmaus“

Zbog svega toga u kampu Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima kod Srebrenice djeluje internat za 64 učenika iz ruralnih predjela.

      Cilj internata je da se pruži sedmični boravak za djecu iz udaljenih srebreničkih sela, a njihove aktivnosti organizirane su po principu savremenih školskih internata, s namjerom da im se pruže i omoguće uvjeti za boravak, redovno praćenje nastave i odrastanje u ovakvim obrazovnim institucijama.

      - Pored vremena koje provode učeći, radeći zadaću uz nadzor stručnog osoblja, pedagoga, psihologa, socijalnih radnika, defektologa, njima se nastoji pružiti znanje o životu, o prirodi i nauci. Ovdje se prepoznaju njihovi afiniteti i kroz stručan rad nastojimo ih razvijati i usmjeravati - kazali su nam u FMS-u.

      Kažu da su učenicima osigurana tri obroka, materijalno-tehnički uvjeti koji su neophodni za školu i razvoj mladog djeteta u jednu zdravu samostalnu zajednicu.

Brojne aktivnosti

       Uz razne aktivnosti koje im nudi Centar, poput kreativnih i edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, muziko-terapije, kurseva engleskog jezika i informatike, stručni tim svakodnevno radi s njima. Akcent je stavljen na izradu domaćih zadataka i pomoći pri učenju. U internatu nastoje podjednako odgojno-obrazovno djelovati te maksimalno socijalizirati djecu.

  • Lijepo uređene sobe
    Lijepo uređene sobe
NA VRH