NOVOSTI Regulirano Uredbom koju je usvojila Vlada RS

Poskupljuje putarina na autoputu od Banja Luke do Doboja

Loša vijest za vozače

Srpskainfo.com
09.11.2018 16:27

Foto: Arhiv

Putarina na autoputu “9. januar” Banja Luka - Doboj u narednih desetak dana koštat će vozače automobila sedam, umjesto dosadašnje četiri konvertibilne marke.

Ovo je regulirano Uredbom o visini naplate putarine koju je usvojila Vlada RS. Razlog za promjenu cjenovnika je što se zatvara sistem naplate na autoputu Banja Luka - Doboj, na kojem je sada u funkciji otvoreni sistem naplate.

Prema ovom cjenovniku, kilometar prijeđenog autoputa za vozače automobila koštat će 0,097 KM, odnosno nešto manje od deset feniga. Međutim, onaj ko bude išao za Doboj iz Banje Luke i dionicom autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška morat će platiti dodatnih 2,5 KM jer na tom autoputu ostaje još otvoreni sistem naplate, najvjerovatnije do naredne godine. 

Nadležni kažu da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine prijeđene dionice i od klase vozila. Tako će za automobil od Banje Luke do Prnjavora putarina koštati četiri konvertibilne marke.

U iznos putarine uračunat je porez na dodatnu vrijednost (PDV). Putarina se može plaćati u konvertibilnim markama i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama. Također, putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđene za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“.

Na autoputu “9. januar” bit će pet naplatnih mjesta i to: Kladari, Prnjavor, Drugovići, Laktaši i Mahovljani. Najskuplja putarina je, naravno, za korištenje cijele dionice, dok je, recimo, tri marke putarina za vozača automobila koji na autoput uđe u Kladarima kod Doboja, a izađe u Prnjavoru.

Putarina na cijelih 72 kilometra autoputa će za automobile s prikolicom i kedije koštati 14 maraka, a sada je osam. Cijena za autobuse bez prikolice i za kamione do 1,3 metra visine je 21 KM, a trenutno je 12 maraka.

NA VRH