REPUBLIKA SRPSKA

Dodik otpisao trojicu Pavićevih poslanika

Čavić razmišlja da za ministra predloži dobro poznato ime

Dodik: Treba se riješiti "one trojice". Arhiv

Srpskainfo.com

13.11.2018

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković već se može predstavljati kao premijer Republike Srpske, jer je i zvanično dobio podršku svoje partije, SP-a, DNS-a i Ujedinjene Srpske.  

Međutim, špekulira se da u novoj skupštinskoj većini neće biti svih 12 poslanika DNS-a koji su izborili mandat u novom sazivu Narodne skupštine, te da je lider SNSD-a Milorad Dodik na današnjem sastanku poručio predsjedniku DNS-a Marku Paviću da „nađe način da se riješi one trojice“.  

Riječ je o poslanicima koje je ranije nazvao „mangupima“ jer su, navodno, na izborima radili za SzP.  

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla "Srpskainfo", Dodik u skupštinskoj većini ne želi Milana Radovića i Đorđa Popovića, a treći nepoželjni je vjerovatno novopečeni poslanik Aleksandar Glavaš. 

Vrh SNSD-a održao je odvojene sastanke s delegacijama SP-a, DNS-a i US-a i zaključci poslije svakog od sastanaka bili su isti – ostaju koalicioni partneri i podržavaju Viškovića za budućeg premijera, čime vladajuća većina broji daleko više od minimalnih 42 poslanika.   

Očekuje se da sutra ili u narednih nekoliko dana budu održani sastanci i sa NDP-om, odnosno dijelom SDS-a iz Doboja koji podržava Obrena Petrovića, koje je Dodik najavio kao dio buduće vladajuće većine.  

"Srpskainfo" nezvanično saznaje da će NDP dobiti jedno ministarsko mjesto, a u političkim krugovima se špekulira da će Dragan Čavić predložiti da ministar bude dobro poznato ime – Boris Gašpar. 

On je bio ministar trgovine RS u vrijeme kada je premijer bio Dragan Mikerević od 2003. do 2005.  

Gašparu se svojevremeno sudilo za malverzacije prilikom prodaje poslovnih prostora u banjalučkoj robnoj kući „Boska“, ali ga je  Okružni sud u Banjoj Luci 2010. oslobodio krivice.  

U međuvremenu, mediji su objavili da je preko firme „Grin Blu“ kupio 43 posto akcija Banjalučke berze. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.