BOSANSKA GRADIŠKA

Povrtlari se žale na lošu godinu, trgovci i potrošači smatraju drugačije

Na bosanskogradiškoj pijaci ove jeseni se bilježi rekordno niska prodaja

B. GRGIĆ

15.11.2018

Za razliku od minulih godina, koje su sa meteorološkog aspekta bile veoma teške za povrtlarsku proizvodnju, povrtlari smatraju da im nije odgovarala ni ova godina jer je bila kišna.  

 Veći izdaci

Oni smatraju da su zbog toga ostvarili manju proizvodnju i veće izdatke u oblasti hemijske zaštite, pa je zbog toga povrće skuplje. Najsvježiji primjer je visoka cijena kupusa.

- Kupus je u veleprodaji pola marke za kilogram i duplo je skuplji nego lani. Cijena je uduplana i kod luka, a paprike su skuplje za 70 procenata. Povrtlari drže i visoku cijenu krompira, jer je ovogodišnja proizvodnja manja od lanjske - rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.

Na bosanskogradiškoj pijaci ove jeseni se bilježi rekordno niska prodaja. Povrća i voća ima, ali nema dovoljno kupaca. Bajro Husić, trgovac voćem i povrćem, kaže da su poljoprivrednici ipak neopravdano povisili cijene.


Trgovac Bajro Husić smatra da su poljoprivrednici nerealni

- Svi oni imaju subvencije i podsticaje od resornog ministarstva, pa se žale na mrazeve, na sušnu, a evo i na kišnu godinu. Čini mi se da su oni odlučili da jednogodišnjom proizvodnjom riješe što više problema oko investiranja u mehanizaciju, ne vodeći računa o potrošačima - rekao je Husić.

Prazne korpe

I dok povrtlari najavljuju novi val poskupljenja već prvih dana naredne godine, potrošači reagiraju na taj način što kući dolaze praznijih korpi.

- Jeste skupo, ali i naša su primanja mala - kaže penzionerka Nada Kljajić iz Bosanske Gradiške.

Nestvarno je, ali istinito da je u Lijevče polju, žitnici BiH, domaće povrće i voće skuplje od južnog i onog uvoznog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.