OSCE

U Trebinju obilježen Dan tolerancije

Među prvima koji su izradili i akcione planove u borbi protiv mržnje

Borba protiv mržnje. P. M.

P. M.

16.11.2018

U Trebinju je u organizaciji OSCE-a i Koalicije za borbu protiv mržnje iz Stoca, Konjica, Prozora-Rame, Čapljine, Mostara, Nevesinja, Bileće te grada domaćina održana konferencija kojom je obilježen Međunarodni dan tolerancije, koji se ove godine obilježava kao Dan tolerancije sa 31 koalicijom za borbu protiv mržnje. 

Prema riječima Zlatana Musića, službenika za odnose s javnošću Misije OSCE-a u BiH, ovaj dan je i prilika da se prisjetimo međusobnog poštovanja i uvažavanja različitosti i sloboda.

- Misija daje podršku koalicijama i zajedno želimo da se udružimo u borbi protiv mržnje - istakao je Musić.


U Trebinju je u organizaciji OSCE-a. P. M.

Neška Ilijić prisutnima se obratila u ime trebinjske koalicije "Stop predrasudama", naglasivši da ova koalicija radi na nivou cijele istočne Hercegovine i ona svake godine povodom ovog dana napravi događaje koji poručuju da je važna borba protiv mržnje, netolerancije i predrasuda.

- Zajedno s lokalnom samoupravom smo među prvima koji su izradili i akcione planove u borbi protiv mržnje - navela je Ilijić.

Amra Mehović ispred Koalicije za izgradnju mira iz Konjica je navela da su uz podršku OSCE-a proveli dosta aktivnosti.

- Podsjetila bih na posljednju – uklanjanje grafita sa spomenika iz centra grada na kom se ujedno nalaze i stećci. Tako da radimo na poboljšanju odnosa - navela je Mehović.

Koordinator Koalicije "Stop predrasudama" iz Bileće Zoran Samardžić rekao je da ova koalicija ima svoj slogan "Prednost ljudskosti u svakoj različitosti".

- Koalicija djeluje od 2016. godine i ima veliki broj aktivnosti provedenih do sada. Između ostalih, realizirali smo više projekata, učestvovali na raznim radionicama, jedna od prvih naših aktivnosti bila je ženska košarka u Bileći, fotoizložba "Hercegovke", čišćenje grafita i uklanjanja znakova mržnje - naglasio je Samardžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.