SREBRENICA Vrijedne ruke povratnice Mine Ibrahimović iz planinskog sela Dimnići

Od uzgoja voća, povrća, stoke i skupljanja šumskih plodova lijepo se može živjeti

Bog dao ovog ljeta sve rodilo, dan dug, a ja uranim i dosta posla uradim, kaže Ibrahimović

S. SMAJLOVIĆ

Mina Ibrahimović ima 15 koza i tridesetak ovaca


Stalno se priča da omladina nema posla. Posla ima na svakom koraku, samo treba imati volje za rad i znati raditi sve poslove. Kada bi se iskoristile napuštene livade, obrađivale zarasle njive, danas bi bilo manje nezaposlenih, a država bi bila naprednija, smatra Mina Ibrahimović (66), prva povratnica u planinsko selo Dimnići kod Srebrenice. 

Pekmez i sok

      Kaže, Bog dao ovog ljeta sve rodilo, urani i dosta posla uradi. Osim uzgojem voća i povrća, bavi se i stočarstvom. Ima tridesetak ovaca i petnaest koza. Sama kosi travu i skuplja sijeno za svoje stado. Bere šumske plodove i sve s ostalim proizvodima brzo proda.

 - Iz vlastitog voćnjaka proizvela sam velike količine pekmeza, sirćeta i soka od jabuka. Osušila sam oko 200 kilograma šljiva i, čuvajući ovce i koze, nakupila isto toliko oraha. Od zdravog povrća iz svoje bašče napravila sam velike količine raznih salata i turšija. Sve proizvode lijepo spakovala, a višak ću nositi na pijacu – veli ova vrijedna povratnica.

Obnova stada

      Dodaje da je dosta proizvoda ostavila za svoje potrebe i poslala kćerkama koje žive u Federaciji BiH. Kako kaže, od prodate ljetine, janjadi i jaradi, kupila je ogrjev i ostale potrepštine za zimu, a dio sredstava uložila u povećanje stada ovaca.

Tugu i samoću liječi radom

 Ibrahimović je do prije dvije godine boravila u montažnoj kućici u kojoj je bilo tijesno i hladno. Federalno ministarstvo za izgjeglice obnovilo joj je kuću, ali se žali na dosta propusta u izvođenju radova. Sama je finansirala priključak vode i električne energije. Kaže da lijepo živi, ima svega, ali najviše tuge za izgubljenim sinovima Saibom, Samirom i mužem Sadikom. Tugu, bol i samoću liječi svakodnevnim radom.

NA VRH

Podijeli članak na