BOSANSKA GRADIŠKA Danas se u svijetu obilježava Dan prijevremeno rođene djece

Mirjanić: Majkama prijevremeno rođene djece uskraćeno porodiljsko bolovanje i do tri mjeseca

Istaknuto je kako se u ovim slučajevima treba brinuti za porodilje

B.G
17.11.2018 11:02

Danka Mirjanić: Predsjednica Udruženja ''Mrvice''

Foto: B. G.

U okviru "Ljubičastog novembra" posvećenog prijevremeno rođenoj djeci obilježava se 17. novembar, međunarodni dan posvećen ovoj kategoriji. Danka Mirjanić iz Bosanske Gradiške nalazi se na čelu Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" i kaže da s ponosom i ljubavlju daje sve od sebe da se prijevremeno rođene bebe razvijaju bez problema.

- Radimo na više frontova. Prikupljamo sredstva za nabavku toplih krevetića za ustanove koje vode brigu o prijevremeno rođenoj djeci. Djelujemo i preventivno, posebno na ginekologe i majke. Daleko je manji problem ako se na vrijeme prepozna rizična trudnoća. Ovaj problem može zadesiti baš svaku trudnicu, kojoj se za dan-dva može dogoditi zdravstveni problem i dovesti do prijevremenog porođaja - kazala nam je naša sagovornica.

Mirjanić smatra da su redovne kontrole jedno od rješenja. Također, od velike važnosti je i biti uz majku nakon prijevremenog poroda.

- Neophodno je svakoj takvoj majci pružiti neophodnu podršku da izdrži. Isto tako od velikog značaja je formiranje neonatoloških odjeljenja i školovanje specijalista neonatologa - ističe Mirjanić.

Predsjednica Udruženja "Mrvice" kaže da su zbog krutih propisa majke koje rode prijevremeno oštećene u dužini porodiljskog bolovanja. Apelira na vlasti na svim nivoima da se ova nepravda ispravi.

- Trudničko bolovanje majkama koje prijevremeno rode uskraćeno je za mjesec, dva ili tri. Em je dijete prijevremeno rođeno i treba više pažnje, truda i ljubavi oko njega, treba raditi vježbice, em bolovanje zbog ranijeg poroda ranije i završi. Umjesto da biva produženo, jer niko u tom slučaju ne može zamijeniti majku - rekla je Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

Datum 17. novembar danas se obilježava u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, a tokom ''ljubičastog novembra'' otvoren je i humanitarni broj 1415, čijim se pozivanjem donira po jedna marka za potrebe Udruženja, odnosno prijevremeno rođene djece.

NA VRH