BIH

Sabahudin Mehić na džumu u srebreničku džamiju pješači tri sata

Na dugom putu kroz šumu, obraslim rastinjem, susreće samo čopor divljih svinja i medvjede

Sabahudin Mehić vraća se sa džume u svoje Dimniće

S. SMAJLOVIĆ

18.11.2018

Sabahudin Mehić (50) iz srebreničkog sela Dimnići svakog petka preko brda i kroz šumu pješači tri sata do najbliže džamije kako bi klanjao džuma-namaz. Dugi put, kaže, prijeđe za tri sata u jednom pravcu uz dva dobra odmora.

Dug put

    - Put je dug, naporan i obrastao rastinjem, na kojem se susrećem s divljim svinjama i medvjedima. S njima nema problema, jer se svaka divlja životinja plaši čovjeka, samo je ne treba dirati - pojašnjava nam Mehić.

    Kaže da na dugoj stazi odmara dva do tri puta. Kada dođe u Srebrenicu, kupi najosnovnije potrepštine koje može ponijeti u ruksaku, među kojima je i „Dnevni avaz“, koji prelista kada odmara na putu i čita do narednog petka. To mu je, kaže, jedini izvor informacija o tome šta se dešava u državi i svijetu jer nema televizor. Ljuti ga što uvijek ne može da kupi novine na jedinom prodajnom mjestu u Srebrenici, jer kasno dođe u grad.

Velika uzbrdica

    Nakon džuma-namaza Sabahudin u gradu navrati kod prijatelja, odmori se i krene uzbrdicom ko uz nos do Pribičevca, koju treba, kako kaže, pješačiti sat. Od Pribičevca do pod njegovo selo sve je ravnica, a do kuće opet velika uzbrdica. Kući dođe pred sami mrak, a onda ga čekaju poslovi oko namirivanja stoke i pripreme večere.

 Poznati stočar i pčelar

    Mehić se u Dimniće vratio 2000. godine, a bavi se stočarstvom, pčelarstvom i poljoprivredom. Ima stado od stotinu ovaca i isto toliko košnica pčela. Kaže da nema problema s plasmanom proizvoda, a jesenas je napravio dosta pekmeza i sirćeta od jabuka i sakupio više od 200 kilograma oraha. Prije četiri godine čopor vukova zaklao je stotinu njegovih ovaca i janjadi, no uspio je obnoviti stado.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.