SVEČANOSTI

Danas u Banjoj Luci konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS

Radno predsjedništvo predsjedavat će događajem

NSRS: Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14 sati. Arhiv

Avaz.ba

19.11.2018

Konstitutivna sjednica 10. saziva Narodne skupštine RS bit će održana danas u Banjoj Luci na kojoj će svečane zakletve položiti novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik i potpredsjednici RS.  

Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14 sati, a prije njenog održavanja u 12 sati novoizabranim poslanicima bit će dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Sjednica će početi konstituiranjem radnog predsjedništva, koje čine najstariji poslanik Dane Malešević i tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a. Radno predsjedništvo predsjedavat će sjednicom do izbora predsjednika Narodne skupštine. 

Nakon izbora Komisije za izbor i imenovanja bit će verificirani mandati narodnim poslanicima, koji će potom položiti svečanu zakletvu, a zatim bi trebao biti izabran predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.  

Uslijedit će polaganje svečane zakletve predsjednika RS Željke Cvijanović i potpredsjednika RS Josipa Jerkovića i Ramiza Salkića, kao i člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika.  

Poslanici bi potom trebali razmotriti odluku o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na sjednici će biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda RS. 

S obzirom na to da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti NSRS liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS. 

Prvoj sjednici 10. saziva Narodne skupštine RS prisustvovat će brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdile i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.