BOSANSKA GRADIŠKA

Djeca u proljeće vole brati đurđevak i jagorčevinu, a ne znaju da su otrovni

Opasne su i razne bobice, poput zovinih ili medvjeđeg grožđa. Veoma su otrovni oleander, narcis, fikus, hrizantema, hortenzija i razne ukrasne loze, kaže Kovačević

Oprez je neophodan, jer je otrovno bilje svuda oko nas (Foto: Ilustracija)

Piše: B. GRGIĆ

20.11.2018


“Između lijeka i otrova” naziv je izložbe bilja autorice Nataše Kovačević, višeg kustosa biologa na Prirodnjačkom odjeljenju Muzeja Republike Srpske iz Banje Luke, koja je otvorena u Zavičajnom muzeju u Bosanskoj Gradišci. 

 Latinski nazivi

Izložba obuhvata veliki broj biljaka iz herbarija te fotografije s latinskim i domaćim nazivom i osnovnim karakteristikama. To su specifične vrste biljaka koje na ljudski organizam mogu da djeluju ljekovito ili kao otrov.

Zanimljivo je da su biljke djelimično sakupljene i u području Lijevče polja, Potkozarja i Kozare.

Autorica izložbe rekla je da joj je osnovna namjera da skrene pažnju ljudima da se te biljke nalaze svuda oko nas i da mogu biti i lijek i otrov.

- Doza je ta koja određuje je li ta biljka lijek ili otrov. S obzirom na to da u današnjem vremenu ponovo koristimo ljekovito bilje, veoma je bitno naučiti koje su sigurne za upotrebu, a koje nam mogu nanijeti štetne posljedice - rekla je Nataša Kovačević.


Izložba obuhvata veliki broj biljaka iz herbarija te fotografije

Naglasila je da je poželjno biti upućen u otrovnost i ljekovitost biljaka, jer su one svuda oko nas.

- Pored dječijih igrališta, u parkovima, šumarcima i na drugim površinama susrećemo neke od biljaka koje vidimo na izložbi. U kućama, također, držimo ukrasno bilje, koje može biti veoma otrovno. Veoma je otrovan oleander, potom narcis, fikus, hrizantema, hortenzija i razne ukrasne loze. Zbog toga su informacije o ovom bilju dobrodošle - rekla je Kovačević.

Rade Gabrić, šumarski inžinjer i vrsni botaničar, kaže da je otrovno bilje svuda oko nas. Postoji i bilje koje je u manjim dozama ljekovito.

 Potreban oprez

- U stanovima se ponosimo otrovnom difenbahijom, fikusom ili filadendronom, a ispred kuće su razne loze, među njima i bršljani, oleandri i drugo otrovno bilje. Djeca u proljeće vole brati đurđevak i jagorčevinu, a oni su otrovni. Opasne su i razne bobice, poput zovinih ili medvjeđeg grožđa. Zato savjetujem oprez, a učenicima da dobro slušaju na časovima biologije - rekao je Gabrić.

Organizirane posjete

Izložba “Između lijeka i otrova” prvi put je predstavljena u martu 2015. godine u Banjoj Luci, a u Bosanskoj Gradišci bit će otvorena do početka decembra. Direktor Zavičajnog muzeja Bosanska Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je na izložbi predstavljeno i bilje koje je prikupljeno na području Lijevča polja i Potkozarja. Izložbu će organizirano posjetiti i učenici osnovnih i srednjih škola iz Bosanske Gradiške.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.