REPUBLIKA SRPSKA

Penjački kamp na Kozari okupio mlade iz desetak bh. gradova

Projekt finansijski podržava Ambasada SAD u BiH

Sportsko penjanje je i prilika za druženje

M. Z.

20.11.2018

U organizaciji banjalučkog Penjačkog kluba Extreme, na Kozari kod Prijedora organiziran je penjački kamp, koji je okupio tridesetak učesnika, mladih ljudi iz Bosanske Krupe, Drvara, Bosanskog Petrovca, Banje Luke, Kozarca, Prijedora, Prnjavora, Doboja, Bugojna, Sarajeva i Konjica.

Drugi penjački kamp dio je, kako pojašnjava Želimir Rnjak, sekretar Extremea, projekta “The Outdoor Connection”, koji je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

- Projekt podrazumijeva pet penjačkih kampova. Prvi je bio na Klekovači, drugi na Kozari, na Zečijem kamenu, gdje već postoji djelimično uređeno penjalište, koje smo ovog puta dopunili novim smjerovima, a naredni će biti u Bosanskoj Krupi na Sokolovom kamenu. Do kraja godine, u zavisnosti od vremenskih prilika, bit će organizirani i penjački kampovi na Ormanju kod Sarajeva i posljednji na jugu, u blizini Tekije u Blagaju - kazao je Rnjak.

Penjači su tokom boravka na Kozari bili smješteni u planinarskom domu “Kotlovača”, gdje je za učesnike kampa održana i radionica o toleranciji.

- Svrha tih kampova je upravo druženje, međusobno upoznavanje i povezivanje mladih iz različitih bh. sredina, a tek onda sportsko penjanje. U kampu organiziramo i šetnje po prirodi, vožnju biciklom i, kad je riječ o penjanju, vodimo računa o iskustvu penjača. Za početak, to su obično uređena mala penjališta, koje poslije naši domaćini dograđuju i održavaju – pojašnjava Rnjak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.