REPUBLIKA SRPSKA

Banjalučani dobili 5.000 kvadratnih metara za uređenje gradske bašte

Građani će na tim površinama moći gajiti poljoprivredne kulture na najčistiji način, prema svim propisima bio i uzgoja u skladu sa prirodom

Lokacija na kojoj će biti uređena gradska bašta sa parcelama

Piše: G. DAKIĆ

22.11.2018

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednica Udruženja građana “Gradske bašte” Milka Tamamović potpisali su ugovor o dodjeli lokacije u Drakuliću, ukupne površine od 5.000 kvadratnih metara, čime počinje realizacija projekta gradskih bašta.

Kompletna obuka

- Banja Luka je dobila novi projekt, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. Građani će sada imati priliku da organiziraju ne samo nekomercijalnu proizvodnju nego i da dobiju kompletnu obuku o pravom načinu rada - kazao je Radojičić.

Podsjetio je da Banja Luka radi na konceptu zelenog grada, što uključuje ne samo parkove, zelene površine, dječija igrališta, arboretum, izletišta i slično, već i ovakvu vrstu projekata.

- Zavisno od rezultata, koji će u vrlo kratkom roku, siguran sam, biti pozitivni, postoji mogućnost da ovaj projekt širimo i dalje kako u smislu novih površina, tako i edukacije građana – kazao je Radojičić.

Tamamović je istaknula da će se poljoprivredne kulture na tim površinama gajiti na najčistiji način, prema svim propisima bio i uzgoja u skladu sa prirodom.

Proces sadnje

- Svaki korisnik će dobiti po 100 kvadrata zemljišta, a bit će uključeni u ukupno 12 radionica. Moći će da nauče dosta toga, počevši od same sjemenke pa do razvoja sadnog materijala, procesa sadnje i gotovog ploda te, na kraju, do prerade, skladištenja i dobivanja novog sjemenskog materijala – pojasnila je Tamamović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.