REAKCIJE

Rajak: Ovo će biti borba Davida i Golijata

Vjerujem da ću pobijediti ekipu udruženu od Banje Luke dovde

Rajak: Optužuju me što idem na stratišta nevinih Bošnjaka. Al. B.

A.Bajramović

21.11.2018

Obrazlažući je njegovim „autokratskim ponašanjem“, Skupština općine Rudo pokrenula je proceduru opoziva načelnika Rate Rajaka, o čemu će posljednju riječ dati građani na referendumu 23. decembra. Rajak tvrdi da je ovo logičan epilog nastojanja koja traju već duže vrijeme da se, kao neko ko se svojim stavovima i postupcima izdvaja od većine, eliminira s političke scene. 

- Odbornici trguju mandatima, pa je nekoliko njih prešlo na drugu stranu. A onda je nova većina pokušavala da se domogne pozicija na koje se imenuje samo na osnovu prijedloga načelnika. To su zamjenik načelnika i načelnici odjeljenja. Sve je išlo uz ucjene – ili ćeš prihvatiti ili će ti biti smanjena plaća ili pokrenut opoziv. To, naravno, nije moglo mene promijeniti i ja sam ostao pri stavu da, kao načelnik koji je legalno pobijedio na izborima, imam puno pravo da imenujem tim ljudi u koje vjerujem – kaže Rajak.

Lični interesi nekolicine odbornika podudarili su se i s težnjom vlasti u RS, čijim pritiscima je izložen već duže vrijeme, dok se općina koju vodi ignorira. 

- Na posljednjim izborima visoki predstavnici SNSD-a su u Rudom pozivali građane da odmah nakon izbora idu u obaranje načelnika. Licemjerno je što su isti ti visoki zvaničnici SNSD-a ranije nastojali da im se priklonim, pristupim njihovoj stranci i obećavali političke benefite i ne znam kakvu političku karijeru. Ja sam sam izabrao svoj put, sam nosim svoj samar, svjestan da će to imati određene posljedice – dodaje Rajak.

U sličnoj poziciji, ističe, naći će se svako „ko razmišlja svojom glavom i ne prihvata velikog vođu kao neprikosnoveni autoritet“. Rajak se usprotivio namjerama vrha RS i Srbije da državnu granicu kod Rudog usaglase na štetu ove općine i države. Kao član Srpske radikalne stranke RS, pažnju javnosti privukao je nedvosmislenom osudom svih ratnih zločina i zalaganjem da se počinitelji kazne, kao i prisustvom skupovima povodom godišnjice stradanja Bošnjaka, za koje je u Rudom izgrađen Memorijalni centar.

- Ne mogu sve ovo adresirati na te ekstremne krugove kojima smetam. Možda ima i toga. Ja kad odem na komemoraciju stradalim Bošnjacima, nevinim žrtvama, dobijem razne komentare. Od časnih ljudi, koji ljude dijele na ljude i neljude, dobijem pregršt pohvala i riječi podrške. Istovremeno i neki Bošnjaci me osuđuju kao agresora, a ekstremi s druge strane me pitaju otkud mi pravo da idem tamo. Tako da sam ja već godinama između nekog čekića i nakovnja, ali sam uvjeren da naša budućnost i sadašnjost jedino može biti u poštovanju tuđeg i različitog kao i svog. I ne mogu drugim ljudima da pogledam u oči ako bih mislio drugačije niti da razumijem čovjeka koji je izgubio osjećaj da ne cijeni svačiju žrtvu – ističe Rajak.

Slijedi neravnopravna borba pojedinca sa sistemom, vjeruje u podršku građana Rudog, ali, ako odluče i drugačije, razumjet će da ''živi u svijetu koji nije njegov“ te kao arhitekta po zanimanju posao potražiti van ovog grada. 

- Ovo će biti borba Davida i Golijata. Moji politički protivnici, ako ih mogu definirati samo na taj način, imat će punu podršku od vrha države i stranke. Čak je i predsjednik RS, od jučer novi član Predsjedništva BiH, tokom posjete Rudom javno obećao pomoći u opozivu. Nevjerovatno je da jedno malo Rudo i jedan mali načelnik dobiju toliko pažnje od predsjednika države i vlade da se eliminiram s ove scene. Siguran sam da će biti ubačeno i puno novca da se izbori pokušaju kupiti, jer znaju da ja nemam nikakvu materijalnu podršku i da ni za fening neću zloupotrijebiti resurse općine. Ali vjerujte mi, osim svega, ja sam uvjeren da će oni doživjeti poraz i da ću pobijediti cijelu ekipu udruženu protiv mene, od Banje Luke do Rudog – poručuje Rato Rajak. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.