KULTURA

U Trebinju predstavljena italijanska kuhinja

Ambasador Minazi obišao trebinjsku pijacu i saznao koji se lokalni proizvodi koriste u pripremanju tradicionalne hercegovačke kuhinje

Minazi: Drugi put u Trebinju. P. M.

P. M.

24.11.2018

U okviru Sedmice italijanske kulture, Ambasada Italije u BiH u Trebinju je predstavila italijansku kuhinju, nešto po čemu je ova zemlja posebno poznata. Predstavljanju je prisustvovao i ambasador Italije u BiH, gospodin Nikola Minazi (Nicola Minasi).

Prema riječima ambasador Minazija, u Trebinju se osjeća miris Mediterana. 

- Drugi put sam u Trebinju i ovdje se osjećam kao kod kuće. Imamo puno programa u cijeloj BiH, gdje italijanski restorani prave specijalne menije u ovoj sedmici. Tu su i kuhari i šefovi kuhinja iz Italije, koji su došli da prave naša jela. Izuzetno sam zadovoljan što smo danas u Trebinju, gdje smo u naše aktivnosti uključili i škole sa ovog područja. Veoma sam znatiželjan da probam tipična hercegovača jela. Najbolje je to degustirati u kućnoj atmosferi, jer restorani ne nude ono što je zaista izvorno - rekao je ambasador Minazi, koji je obišao trebinjsku pijacu i saznao koji se lokalni proizvodi koriste u pripremanju tradicionalne hercegovačke kuhinje.

Kuhar Nihad Mamaledžija je s učenicima Ugostiteljske škole iz Trebinja pripremao nekoliko italijanskih jela i desert.

Memaledžija je pojasnio da su hercegovačke proizvode spojili s mediteranskom kuhinjom, što je i suština italijanske kuhinje, uzeti ono što imate iz podneblja.

- Danas smo se odlučili da spremamo dvije paste, minestrone, rižoto od nekoliko vrsta tikve i ostale specijalitete, kao i tiramisu na hercegovački način - istakao je Memaledžija.

Gordana Radovanović, predstavnik organizacije "Slou fud", istakla je da su prihvatili organizaciju ovog događaja, uz uvjet da bude to jedan spoj italijanske kuhinje i domaćih proizvoda.

- Ovo je promocija ne samo italijanske kuhinje već i tradicionalnih domaćih proizvoda. Posebno želim da naglasim da je ostvarena dobra saradnja sa ovdašnjim školama, tako da je pozitivno da ova djeca budu motivirana za gastronomiju. U pripremanju jela koristili smo domaći slanić, nekoliko vrsta tikvi, koje su uzgajane na ovom području, domaće sireve i začine i još mnogo toga -  pojasnila je Radovanović.

Kulinarski događaj u Trebinju organizirali su "Slou fud" Trebinje i Grad Trebinje, a Sedmica italijanske kuhinje realizirana je u saradnji sa Centrom srednjih škola iz Trebinja i Osnovnom školom "Sveti Sava" iz Ljubinja, koji su izveli komičnu predstavu "Amići".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.