IZDVAJANJA

Bosanski Šamac: Posao za 25 osoba

Trenutno 15 radnih mjesta

Detalj sa sastanka s načelnikom općine. S. J.

Slađan JEREMIĆ

26.11.2018

Radi podrške razvoju privrede i zapošljavanju, Općina Bosanski Šamac ove godine u budžetu je planirala 50 hiljada maraka podsticaja za male privrednike. Zahvaljujući tome, 25 radnika sa evidencije biroa rada dobilo je posao.  

Radnici metalske struke, zavarivači i bravari, traženi su u šamačkoj fabrici za proizvodnju metalnih konstrukcija. U nedostatku domaće radne snage, posao u preduzeću dobivaju radnici iz drugih općina, ali i tek svršeni srednjoškolci koji ovdje obavljaju praksu.

- Ovdje sam relativno novi radnik i uvjeti su odlični što se tiče svega. Dobre satnice, gazda je dobar, ide da izravna satnice sa Slovenijom, recimo - rekao je Radomir Gunjević, radnik.

 - Ovdje se može naučiti koga zanima, ko hoće. Šef nam je dozvolio da zavarujemo, da se učimo sve šta nas zanima, majstori nam pokazuju sve. Šta nam nije jasno, pitamo -  kaže Andrej Marinković, učenik Metalske škole na praksi.   

Preduzeće koje proizvode izvozi na evropsko tržište zapošljava 50 radnika. U okviru podsticajnih mjera Općine Bosanski Šamac, zaposlilo se pet novih radnika i dobilo subvenciju od pet hiljada maraka za nabavku mašine.  

- Imamo trenutno 15 otvorenih radnih mjesta za koja tražimo nove radnike. Nama radnici trenutno dolaze iz Doboja, Broda, čak Prnjavora. Znači, pokrenuli smo prije nekliko godina da poboljšavamo naše uvjete rada, ne samo plaće, koje su, ja mislim, trenutno najjače u cijeloj regiji -  rekao je Stanislav Rakić, direktor preduzeća.

Pravo na subvencije za nabavku mašina i opreme ili zapošljavanje najmanje troje novih radnika ostvarilo je još 14 privrednika i zanatlija.

- Želim naglasiti da smo u ovih godinu 120 novih radnika zaposlili na području općine Šamac i uvećali zaposlenost. Ako imamo u vidu da je 2.100 radnika radilo 2016., onda je to više od 5 posto zaposlenih na području općine - poručio je Đorđe Milićević, načelnik Bosanskog Šamca.

Podsticaji za novozaposlene radnike, zavisno od stručne spreme, iznose od 800 do 1.500 maraka, a subvencije za nabavku mašina i opreme do 5.000 maraka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.