Članovi KUD-a „Kozara“ dobivaju donacije, ali se i sami snalaze

Za izvođenje jednog plesa na svadbama dobiju i po 250 KM

Društvo trenutno ima 250 članova, od čega je njih stotinu izuzetno aktivnih, a nerijetko se radi o čitavim porodicama koje igraju u različitim folklornim grupama

M. ZGONJANIN
28.11.2018 06:49

Jedna od nedjeljnih proba mlađih članova KUD-a „Kozarac“ (Foto D. Stojnić)

Članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) „Kozara“ iz Kozarca kod Prijedora su djeca, ali i njihovi roditelji. Trenutno ima 250 članova, od čega je njih stotinu izuzetno aktivnih. 

Brojni nastupi

Hamdija Joldić je umjetnički rukovodilac „Kozare“, koja ima stogodišnju tradiciju, a rad su obnovili prije osam godina. Priča da godišnje imaju tridesetak nastupa, a ove godine su putovali po cijeloj BiH, Hrvatskoj, a bili su i u Austriji, Turskoj... Pronose ljepotu Kozarca i u prelijepim nošnjama, a igraju igre svih naroda i narodnosti.

KUD od Grada Prijedora godišnje dobiva 3.000 maraka. Tu su i ugovori s nekim bh. firmama, ali i pojedinačni donatori poput Hameda Karabašića, Jusufa Arifagića, Dževada Jakupovića, koji živi u Švicarskoj...

- Jakupović pomaže nas, ali i vatrogasce, FK Bratstvo... Nerijetko nas iznenadi kad smo na putovanju. Nazove i samo kaže svratite u taj i taj restoran čeka vas plaćen ručak - kaže Joldić.

Djeca „ Kozare“ su na svoj način prepoznatljiva, ali Joldić tvrdi i prilično snalažljiva. Tokom ljeta nerijetko ih zovu na svadbe, rođendane...

Dio života

Jedna koreografija košta 250 maraka i ta sredstva idu za rad društva, za troškove putovanja... U „Kozari“ igraju i cijele porodice, poput one Meline Mujkanović koja je tu s kćerkama Nejlom i Alejnom, dok probe“ prati“ i najmlađa Ajla. U „Kozari“ je i Mina Karabašić, sa kćerkom Alarom i brojni drugi kojim je ovaj KUD postao sastavni dio života.

Osvajaju nagrade  

- Domaćini smo i brojnim manifestacijama, poput Smotre folklora, koja je ove godine u Kozarac dovela čak 25 društva. Možemo da se pohvalimo i s devet kvalitetnih koreografija, ali i s brojnim priznanjima. Na Međunarodnom festivalu folkolora u Velikoj Kladuši ove godine smo za koreografiju osvojili zlato, a za šopsku nošnju bronzanu medalju - kaže pun ponosa Joldić i ne krije da je sve rezultat napornog rada.

NA VRH