SJEĆANJA

Jednom od najsvjetlijih spomenika borbe protiv fašizma vraćen stari sjaj

Potrebno je sanirati krovni pokrivač i prozore

S današnjeg skupa. Al. B.

Al.B

30.11.2018

Na Tjentištu je otvorena spomen-kuća „Panorama“, čiji je enterijer u proteklom ratu bio u potpunosti devastiran, a koja je obnovljena zahvaljujući naporima rukovodstva Nacionalnog parka ''Sutjeska'' i Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa RS. 

Prema riječima direktora NP ''Sutjeska'' Dejana Pavlovića, obnova 13 fresaka, djela umjetnika Krste Hegedušića, trajala je šest mjeseci. 

- Vrijednost radova se procjenjuje na oko 100.000 dolara (oko 170 hiljada maraka), ali NP ''Sutjeska'' nije imao nikakvih troškova zahvaljujući Zavodu i činjenici da je na restauraciji radila uposlenica Vanja Šotra. 

Ova kuća u podrumu ima i kinosalu koja je zapaljena, a u narednom periodu ćemo probati da je obnovimo. U toku je obnova i Muzeja Bitke na Sutjesci, koji će biti otvoren iduće godine, na dan bitke. Bit će to sigurno najbolji muzej u bivšoj Jugoslaviji, s izuzetnom kolekcijom – dodaje Pavlović.

Najveći doprinos obnovi dala je konzervator i restaurator Vanja Šotra-Dursun, koja ističe da je zadovoljna urađenim, ali da na „Panorami“ ima još posla. 



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- Potrebno je sanirati krovni pokrivač i prozore te prikupljati sredstva za prostor ispred objekta, jer ima vlage i u temeljima. Ako krov bude kako treba, za radove na freskama mi dajemo garanciju kao Austro-Ugarska – 100 godina – kazala je Šotra.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Mitov Đurović, koji je prenio pozdrave predsjednika Zuvdije Hodžića.

- Jednom od najsvjetlijih spomenika zajedničke borbe protiv fašizma vraćen je stari sjaj. Ponovo je na obali Sutjeske barjak časti i slobode. Hvala svima koji su uložili napore da ovo ponovo bude most među bivšim jugoslavenskim republikama koje imaju zajedničku prošlost, a treba da gledaju zajedno i u budućnost. Ovo je ratna prijestonica jugoslavenskih naroda, a sada treba da bude prijestonica mira, ljubavi i zajedničkog nastojanja da se sačuva ova ljepota i naša sloboda – istakao je Đurović.

Na Tjentištu je sanirano i veliko klizište koje je ugrozilo spomen–-kosturnicu boraca sa Sutjeske. Preostaje još izgradnja dijela stepeništa koja je planirana za mart naredne godine.

Spomen-kuća ''Panorama'' izgrađena je 1975. godine i, zajedno s centralnim spomenikom i spomen-kosturnicom, čini Memorijalni kompleks podignut 1973. godine, u znak sjećanja na stradanja i žrtve, kao i proboj NOVJ-a tokom Pete ofanzive poznatije kao Bitka na Sutjesci. Objekt predstavlja remek-djelo arhitekte Ranka Radovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.