DOGAĐAJ

Modriča obilježila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Trebaju tuđu pomoć i dobrotu

O problemima i potrebama invalidnih osoba govorili su Nikola Savić i Mirko Vidaković

Savić i Vidaković pozdravljaju prisutne. S. J.

Piše: S. Jeremić

4.12.2018

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se s ciljem promoviranja prava osoba s invaliditetom i dobrobiti koje društvo može imati od integracije ove populacije u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog žvota zajednice. Ovaj dan obilježili su modrički Dnevni centar za osobe s posebnim potrebama i Udruženje za mentalno nedovoljno razvijene osobe u ovom gradu. 

Jefa Stajić je rekla da je njena kćerka Nada stara 21 godinu, da je osoba s poteškoćama i da se sama ne može kretati, nego puže.

- Trotoare treba malo urediti, kao i prilaze javnim ustanovama. Treba malo više brige i razumijevanja imati za navedene osobe. Mada, moje dijete ne može nigdje, ni u kolicima bez mene ili pomoći svoje sestre, nekog - rekla je ona.

O problemima i potrebama invalidnih osoba govorili su Nikola Savić i Mirko Vidaković, zamjenik načelnika Modriče i predsjednik Skupštine Udruženja za mentalno nedovoljno razvijene osobe Modriče.

- Modriča ima Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju i zajedno dobro funkcioniramo. Ovdje sada rade stručne osobe, psiholog, defektolog, logoped. Ima mnogo posla - rekao je Vidaković.

Spomenuto udruženje broji 112 članova, ali se smatra da na području Modriče živi znatno više osoba s poteškoćama u razvoju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.