PLANOVI

U razvoj Bosanske Gradiške bit će uloženo 149 miliona KM

Taj novac bit će uložen u ekonomski i društveni razvoj te u unapređenje životne sredine, a akcent je dat na postojeće poslovne zone, infrastrukturu, te na razvoj poljoprivrede i prerađivačke industrije

Bosanska Gradiška počinje da koristi prednosti svoga položaja i prirodnog bogatstva kojim raspolaže

Piše: B. GRGIĆ

4.12.2018

Bosanska Gradiška u narednoj godini treba da dobije status grada, a čelnici ove općine smatraju da će to biti kruna ambicioznim planovima zacrtanim u trogodišnjoj strategiji razvoja.  

 Granični prijelaz

Bosanska Gradiška će već od proljeća biti najveće regionalno gradilište i to ne samo u gradskom području već i u većim naseljima kao što su Orahova, Nova Topola, Gornji Podgradci i Turjak.

Zoran Adžić, načelnik općine, kaže da Bosanska Gradiška počinje da koristi prednosti svoga položaja i prirodnog bogatstva kojim raspolaže.

- Dobili smo granični prelaz, najveći u BiH. Kada se izgradi novi most i autoput poveže s Hrvatskom, i mi ćemo osjetiti značaj te megainvesticije. Savremenim putem od Gornjih Podgradaca do Mrakovice ćemo biti povezani i s Kozarom i s Prijedorom. S pravom očekujemo da na tom dijelu buknu investicije. Od seoskog turizma, preko trgovine i ugostiteljstva, do drvoprerade i drugih vidova - rekao je Adžić.

Adžić: Buknut će investicije

Strategija razvoja predviđa da se u naredne tri godine u ekonomski i društveni razvoj te u unapređenje životne sredine uloži 149 miliona maraka. Akcent je dat na postojeće poslovne zone, infrastrukturu, te na razvoj poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Savremeni prečistač

- Agroindustrijska zona u Novoj Topoli raste iz dana u dan. Tu smo nedavno uz pomoć USAID-a otvorili savremeni prečistač otpadnih voda. Poslovna zona Liman se nalazi u neposrednoj blizini novog grabničnog prelaza i mosta preko Save i bit će sigurno najatraktivnija poslovna zona u ovom dijelu Evrope. Radimo i u gradu, tu mislimo na dogradnju sportske dvorane, radove na vodosnabdijevanju i kanalizaciji te na novim ulicama - rekao je Adžić. 

Vrtići škole, ambulante...

Strategijom razvoja predviđena je izgradnja novog vrtića u naselju Brestovčina, rekonstrukcija još jednog vrtića, proširenje osnovne škole na Senjaku, poboljšanje energetske efikasnosti u osnovnim i srednjim školama, te adaptacije objekata bivše austrougarske vijećnice, Sokolskog doma, zgrade Crvenog krsta i izgradnja više dječijih igrališta. Predviđene su i rekonstrukcije ambulanti u Donjoj Jurkovici i Orahovi, gdje će se raditi i na proširenju vodovoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.