BANJA LUKA

Za rekonstrukciju Bastiona potrebno gotovo milion maraka

S obzirom na to da Grad nije u mogućnosti u potpunosti finansirati ove radove naredne godine, izdvojit će dio sredstava kako bi počeli barem prvu fazu, kaže Bilčar

Ove godine na tvrđavi Kastel grad sanirane dvije ulazne kule

G. DAKIĆ

6.12.2018

Obnavljanje banjalučke tvrđave Kastel bit će nastavljeno na proljeće popravkom Bastiona koji se nalazi između dvije nedavno obnovljene kule. U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove kažu da je ovaj posao potrebno izdvojiti blizu milion maraka. 

Prva faza

- Zbog nedostatka sredstva iz evropskih fondova, za sada će se radovi bazirati na prvu fazu obnove Bastiona. Ove godine izdvojili smo 150.000 KM i sanirali dvije ulazne kule, ali je Bastion, koji se nalazi između njih, u lošem stanju - kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

S obzirom na to da Grad nije u mogućnosti da u potpunosti finansirati ove radove naredne godine, dodao je Bilčar, izdvojiće dio sredstava kako bi počeli barem prvu fazu sanacije Bastiona.

- Uprkos evidentnom nedostatku sredstava iz EU fondova koja su bila raspoloživa proteklih godina, gradske vlasti nastoje da nastave obnovu Kastela i to postepenom sanacijom pojedinih dijelova. Kastel je simbol Banje Luke - istakao je Bilčar.

Ojačani zidovi

Prije nekoliko mjeseci obnovljena je ulazna kula koja je izgorjela u požaru 2013. godine. Ojačani su zidovi tamo gdje je to bilo potrebno, a postavljen je i novi krov koji je nedostajao, jer je izgorio u požaru koji je zahvatio ovaj dio Kastela.

 Adaptacija kule  

- U toku je adaptacija kule u kojoj se svojevremeno nalazio ugostiteljski objekat. Trenutno ojačavamo prateći bedem uz kulu, a u okviru tih radova biće sanirane i stepenice koje vode do bedema - rekao je Bilčar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.