BANJA LUKA Obnavljanje tvrđave Kastel nastavlja se na proljeće

Za rekonstrukciju Bastiona potrebno gotovo milion maraka

S obzirom na to da Grad nije u mogućnosti u potpunosti finansirati ove radove naredne godine, izdvojit će dio sredstava kako bi počeli barem prvu fazu, kaže Bilčar

G. DAKIĆ
06.12.2018 22:14

Ove godine na tvrđavi Kastel grad sanirane dvije ulazne kule

Obnavljanje banjalučke tvrđave Kastel bit će nastavljeno na proljeće popravkom Bastiona koji se nalazi između dvije nedavno obnovljene kule. U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove kažu da je ovaj posao potrebno izdvojiti blizu milion maraka. 

Prva faza

- Zbog nedostatka sredstva iz evropskih fondova, za sada će se radovi bazirati na prvu fazu obnove Bastiona. Ove godine izdvojili smo 150.000 KM i sanirali dvije ulazne kule, ali je Bastion, koji se nalazi između njih, u lošem stanju - kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

S obzirom na to da Grad nije u mogućnosti da u potpunosti finansirati ove radove naredne godine, dodao je Bilčar, izdvojiće dio sredstava kako bi počeli barem prvu fazu sanacije Bastiona.

- Uprkos evidentnom nedostatku sredstava iz EU fondova koja su bila raspoloživa proteklih godina, gradske vlasti nastoje da nastave obnovu Kastela i to postepenom sanacijom pojedinih dijelova. Kastel je simbol Banje Luke - istakao je Bilčar.

Ojačani zidovi

Prije nekoliko mjeseci obnovljena je ulazna kula koja je izgorjela u požaru 2013. godine. Ojačani su zidovi tamo gdje je to bilo potrebno, a postavljen je i novi krov koji je nedostajao, jer je izgorio u požaru koji je zahvatio ovaj dio Kastela.

 Adaptacija kule  

- U toku je adaptacija kule u kojoj se svojevremeno nalazio ugostiteljski objekat. Trenutno ojačavamo prateći bedem uz kulu, a u okviru tih radova biće sanirane i stepenice koje vode do bedema - rekao je Bilčar.

NA VRH