VIŠEGRAD

Fejzić: Vrijedi li osuđivati neljudski čin

Spomenik gađan jajima, a riječ ''genocid'' prefarbali crvenom bojom. Avaz

Piše: Al.B

6.12.2018

Spomenik žrtvama genocida u Višegradu, s čijim se natpisom lokalne vlasti već godinama ne mogu pomiriti, ponovo je oskrnavljen. Kako su nam javili povratnici u ovaj grad, nepoznati počinioci su ga najprije gađali jajima, a potom riječ ''genocid'' prefarbali crvenom bojom.  

- Ne znam vrijedi li osuđivati ovakav neljudski čin. Spomenik se nalazi u muslimanskom mezarju Stražište, gdje su ukopane do sada ekshumirane žrtve iz Višegrada, ali je odmah po njegovoj izgradnji lokalna inspekcija, uz podršku Specijalne policije, iz natpisa brusilicom izbrisala riječ „genocid“. Time su zadovoljili svoje hirove i spomenik im više nije smetao, tako da ne znam šta je sada sporno. Sve ovo ne bi trebalo da se dešava u civiliziranom društvu. Ono što su preživjeli Bošnjaci Višegrada za nas predstavlja upravo genocid, a to je ocjena i nekih međunarodnih eksperata – kazao nam je Suljo Fejzić, povratnik u Barimo i bivši predsjedavajući SO Višegrad.


Fejzić: Neljudski čin. Avaz

O skrnavljenju spomenika Udruženje „Žena – žrtva rata“ obavijestilo je Policijsku stanicu Višegrad.

- Smatramo da je ovo anticivilizacijski čin koji je najbolji pokazatelj u kakvom stanju Bošnjaci žive i na koji način se uništava kultura sjećanja i kultura pamćenja – saopćeno je iz Udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.