PETROVO

Banjsko-turistički kompleks vrijedan 10 miliona KM otvara se naredne godine

Kompleks s hotelom, deset otvorenih i zatvorenih bazena, medicinskim blokom i restoranom gradi kompanija iz Bijeljine, a u njemu će posao dobiti 50 ljudi

Investitor navodi da će kompleks, nakon završetka, biti jedinstven u regiji

H. ČALIĆ

13.12.2018

U naselju Kakmuž, koje pripada općini Petrovo, gradi se veliki banjsko-turistički kompleks, vrijedan deset miliona maraka, u kome će posao dobiti 50 ljudi.

Radna snaga

Kompleks s hotelom, deset otvorenih i zatvorenih bazena, medicinskim blokom i restoranom, gradi kompanija iz Bijeljine, a radovi su počeli u proljeće 2017. godine.

Otvorenje je planirano za narednu godinu, a radovi kasne tri mjeseca zbog nedostatka radne snage.

Sprečko polje, na potezu od Kakmuža, Gračanice, Boljanića do Doboja, bogato je termomineralnom vodom, a pronašao ih je čuveni stručnjak Josip Bać, inžinjer i hidrogeolog, još 1984. godine, od kada je započeto njihovo korištenje, kad su izgrađene “Terme-Ozren” u Kakmužu.

Nakon rata, “Terme-Ozren” nisu mogle profunkcionirati pa je koncesiju na 19 godina dobila firma “Milojević Gilje Gas” iz Bijeljine te je, u dogovoru s Općinom, pokrenuta gradnja novog turističkog kompleksa.

 Grubi radovi 

- Želimo da, koristeći termomineralnu vodu, sagradimo kompleks kakvog nema u regiji. Grubi građevinski radovi gradnje hotela sa 165 ležajeva i kongresnom salom, restoranom sa 400 mjesta, tri otvorena, šest zatvorenih i jednim bazenom za rehabilitaciju, s velnes i spa centrom i medicinskim blokom, završeni su 90 ppostosu. Na red dolaze zanatski radovi - kaže Slaviša Jović, direktor firme “Milojević Gilje Gas”.

 Prirodni plin

U toku je i gradnja bušotine za termomineralnu vodu. Do sada je italijanska firma izbušila 707 metera, a plan je ići u dubinu zemlje do 900 metara. Osim toga, firma “Tehnogas TGP”, koja se nalazi u blizini, i dalje će eksploatisati prirodni plin.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.